Banner 980x90

Vēja enerģijas ražošanā Lietuva un Igaunija tālu priekšā Latvijai

Vēja enerģijas ražošanā Lietuva un Igaunija ir tālu priekšā Latvijai, biznesa portālam "Nozare.lv" atzina Vēja elektroenerģijas ražotāju savienības valdes loceklis Toms Nāburgs.

Pēc viņa teiktā, Lietuvā un Igaunijā vēja elektroenerģijas parku jauda ir aptuveni piecas reizes lielāka, piemēram, Lietuvā līdz 2015.gada beigām plānots izbūvēt 500 megavatu (MW) vēja enerģijas jaudas, turpretī Latvijā tās patlaban ir 60 MW. "Latvijā izmantojam ne vairāk kā 5% no dabas dotā vēja enerģijas potenciāla," piebilda eksperts.

Tāpat Nāburgs informēja, ka šomēnes pirmais Igaunijas atjaunojamās vēja elektroenerģijas ražošanas parks kļuvis par pilnvērtīgu un konkurētspējīgu brīvā tirgus dalībnieku. Igauņu ražotāja "4Energia" vēja parks "Virtsu I", noslēdzoties 12 gadu valsts atbalsta periodam, turpina darbu un nodrošina videi draudzīgu vietējo atjaunojamo enerģiju par konkurētspējīgu cenu.

"Igaunija sāk ievākt augļus plānveida un konsekventai atjaunojamo energoresursu politikai, kas realizēta kopš valsts neatkarības atgūšanas. Tuvāko trīs gadu laikā Igaunijā daudziem vēja parkiem valsts atbalsts noslēgsies, attiecīgi sabiedrības līdzmaksājums konkrētajiem atjaunojamās enerģijas ražotājiem beigsies, bet ieguvumi paliks," piebilda Nāburgs.

Asociācijas pārstāvis uzskata, ka Latvija no Lietuvas un Igaunijas atpaliek ne tikai saražoto jaudu kvantitātes ziņā, bet arī valsts ilgtermiņa un īstermiņa politikas ziņā. "Latvija atšķirībā no Igaunijas ne tikai nebauda pārdomātas atjaunojamo energoresursu politikas rezultātus, bet arī riskē ar soda naudas maksājumiem no budžeta līdzekļiem par atjaunojamo energoresursu apjoma mērķu nesasniegšanu līdz 2020.gadam," uzsvēra Nāburgs.

Biedrība "Vēja elektroenerģijas ražotāju savienība" ir izveidota, apvienojoties Baltijā lielākajiem vēja elektroenerģijas ražotājiem. Tās mērķis ir nodrošināt ilgtspējīgu, efektīvu, uz tirgus principiem balstītu un pārskatāmu vēja elektroenerģijas ražošanu, sniegt profesionālu atbalstu valsts un pašvaldības institūcijām atjaunojamās elektroenerģijas politikas jomā, kā arī veicināt sabiedrības informētību par atjaunojamās elektroenerģijas potenciālu un attīstības iespējām Latvijā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)