Banner 980x90

Valdība atļauj AM sākt publiskās un privātās partnerības modeļa izvērtēšanu karavīriem paredzētu dzīvokļu būvniecībai Ādažos

Rīga, 26.marts, LETA. Valdība šodien deva zaļo gaismu Aizsardzības ministrijai (AM) sākt publiskās un privātās partnerības modeļa izvērtēšanu karavīriem paredzētu dienesta dzīvokļu būvniecībai Ādažu novadā.

Ministru kabineta lēmums paredz atļaut AM sākt publiskās un privātās partnerības modeļa izvērtēšanas procesu dienesta dzīvojamo telpu būvniecībai Ādažu novadā un divu gadu laikā īstenot iepirkumu par dienesta dzīvojamo telpu būvniecības projekta finanšu un ekonomisko aprēķinu veikšanu.

Šāds modelis paredzētu, ka būvniecība tiktu organizēta publiskajā un privātajā partnerībā, būvniecību sākotnēji finansējot no privātā partnera finanšu līdzekļiem, savukārt AM budžeta līdzekļu maksājumus par būvniecību un uzturēšanu sadalītu vairāku gadu garumā.

Šāda modeļa plusi ir tajā, ka būvniecību finansē privātais partneris, tādējādi minimāli ietekmējot infrastruktūrai pieejamos finanšu resursus gada griezumā. Savukārt plānotais Ādažu militārās bāzes attīstāmās infrastruktūras izvietojums pieļauj vismaz četru dzīvojamo māju būvniecību AM valdījumā esošajos nekustamajos īpašumos. Tāpat privātais partneris uzņemas dzīvojamo platību projektēšanu, būvniecību, uzturēšanas un apsaimniekošanas darbus, kas nozīmē, ka būs lielāka iespējamība, ka projekts būs efektīvāks un tā izbūve tiks pabeigta laikus.

AM valdījumā patlaban ir 154 dienesta dzīvokļi Ādažu novadā. Lai arī karavīriem tiek piešķirta kompensācija dzīvojamās telpas īres izdevumu segšanai, ir pašvaldības, kurās īres dzīvokļu pieprasījums būtiski pārsniedz piedāvājumu un karavīriem nav iespējams vienības, kurā karavīrs ir dislocēts, tuvumā izīrēt dzīvojamo platību ne kompensācijas apmērā, ne arī dārgāk. Šāda situācija ir izveidojusies Ādažu novadā, kur atrodas Ādažu militārā bāze un poligons.

2018.gadā dienesta dzīvokli Ādažu novadā gaidīja 104 karavīri. Vidēji gadā to saņem septiņi profesionālā dienesta karavīri ar ģimenēm. Ņemot vērā, ka dienesta dzīvokļu rinda virzās lēni, karavīri atzinuši, ka pieteikumus dienesta dzīvokļa piešķiršanai nemaz neiesniedz, bet meklē citas iespējas nodrošināt sev un ģimenei dzīvojamo telpu.

Ja karavīriem tiktu piešķirti dienesta dzīvokļi vienības tuvumā, armija varētu nodrošināt ātrāku mobilizāciju un kaujas gatavību, turklāt tad karavīrs ilgāk dienētu Ādažu militārajā bāzē un viņam nevajadzētu meklēt dienesta vietu tuvāk mājām, uzskata AM.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)