Banner 980x90

Par 10 000 eiro atjaunots Baltezera baznīcas torņa gailis

Rīga, 8.apr., LETA. Investējot 10 000 eiro, atjaunots Baltezera baznīcas torņa gailis, aģentūru LETA informēja Ādažu Evaņģēliski luteriskās draudzes pārstāve Marta Romanova-Jēkabsone.

Gaiļa restaurācijas darbi tika sākti 2018.gada jūlijā un ilga pusgadu. Līdzekļus atjaunošanas darbu veikšanai draudze ieguva no Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes fonda "Mantojums".

Kā norāda draudzes pārstāve, atjaunošanas darbi bija ietilpīgi, jo laikapstākļu ietekmē bija bojāta gaiļa sekste, aste un arī griešanās mehānisms. Tāpat baznīcas rotājumu bija sabojājuši putni, kas gaiļa muguru izmantoja kā atpūtas vietu starp pārlidojumiem.

Pēc atjaunojamā gaiļa nocelšanas no torņa tika atvērta kapsula ar tajā paslēpto vēstījumu nākamām paaudzēm, kuru bija rakstījuši draudzes locekļi pirms 25 gadiem, 1994.gada 26.augustā. Tajā bija stāstīts par baznīcas vēsturi cauri laikiem un par tās likteni padomju laikos, kad tā tika izmantota kā kolhoza noliktava, kāpostu skābētava, metālkalēju darbnīca un telefona centrāle. Kapsulā bija arī tā laiku avīze un nauda. Iepriekšējais vēstījums turpmāk glabāsies draudzes arhīvā.

Pēc Romanovas-Jēkabsones teiktā, arī atjaunotajā simbolā tiks ievietots jauns vēstījums. Tajā būs papildināta baznīcas vēsture, draudzes dzīves apraksts, kā arī stāsts par pērn notikušo ugunsnelaimi Carnikavas baznīcā. Savus vēlējumus vēstījumam devuši arī Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) arhibīskaps Jānis Vanags, LELB Ikšķiles iecirkņa prāvests Dzintars Laugalis, kā arī tagadējais Ādažu draudzes mācītājs Ivars Jēkabsons.

Svinīgais gaiļa atklāšanas pasākums notiks 14.aprīlī, plkst.13. Atjaunoto simbolu būs iespējams apskatīt tuvumā un arī pie tā nofotografēties, pēc kā tas tiks uzcelts baznīcas tornī. Pasākumā uzstāsies komponists Mārtiņš Brauns, mūziķi Aivars Gudrais un Zane Gudrā, kā arī piedalīsies gaiļa restauratori un Ādažu un Carnikavas novadu domes vadība.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)