Banner 980x90

LBAS: Deputātu kaprīzēm ar vieglu roku atdoti divi miljoni eiro

Ja skolotāju algām knapi tika atrasti trīs miljoni eiro, tad "deputātu kaprīzēm ar vieglu roku atdoti divi miljoni eiro", vērtējot trešdien, 17.decembrī, apstiprināto valsts budžetu nākamajam gadam, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) priekšsēdētājs Pēteris Krīgers.

Viņš uzsvēra, ka iepriekš valdības solītais, ka budžets paredzēts sociālajam labumam un labklājībai, ir atklāti meli. Krīgers pārliecināts, ka budžets izdalīts pēc personīgajām interesēm. LBAS priekšsēdētāja skatījumā papildu piešķirtie divi miljoni eiro esot sadalīti pozīcijas deputātu "reklāmas projektiem".

Atbildot uz jautājumu, vai LBAS plāno turpmākas darbības saistībā ar pieņemto budžetu, Krīgers norādīja, ka skolotājiem tikko bija pikets un arī mediķi gatavojas akcijām, tāpēc "viss notiek".

Pilseta24.lv jau vēstīja, ka Saeima trešdien pieņēma nākamā gada valsts budžetu, atbalstot dažādus deputātu priekšlikumus par papildu līdzekļu piešķiršanu aptuveni divu miljonu eiro apmērā.

Saeima izskatīja ap 200 priekšlikumu budžeta projektam un galvenokārt atbalstīja tos deputātu ierosinājumus par papildu līdzekļu piešķiršanu, ko iepriekš atbalstīja valdība un Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija.

Parlaments atbalstīja arī vairākus valdībā neatbalstītus priekšlikumus, piemēram, 700 000 eiro piešķiršanu olimpiskā centra būvniecībai Rēzeknē. Sākotnēji deputāti Jānis Upenieks (V), Jānis Ruks (LRA), Ivans Klementjevs (S), Juris Viļums (LRA), Raimonds Rubiks (S), Kārlis Krēsliņš (VL-TB/LNNK), Aldis Adamovičs (V), Ainārs Mežulis (ZZS), Inesis Boķis (V) un Artis Rasmanis (ZZS) aicināja piešķirt 1,1 miljonu eiro, bet Saeima vienojās par 700 000 eiro.

Kopumā atbalstīti daudzi no koalīcijas deputātu piedāvājumiem, tomēr akceptēti arī daži opozīcijas parlamentāriešu ierosinājumi. Starp atbalstītajiem deputātu priekšlikumiem ir papildu līdzekļu piešķiršana dažādām izglītības iestādēm, kultūrai, sportam un citiem mērķiem.

No koalīcijas deputātu ierosinājumiem atbalstīti "Vienotības" priekšlikumi piešķirt 35 000 eiro bērnu un pusaudžu uzticības tālruņa integrētās informatīvās akcijas projektam, 20 000 eiro - Liepājas Simfoniskajam orķestrim mūzikas instrumentu iegādei, 20 000 eiro - pētījumam par nereģistrēto laulību problemātiku, 20 030 eiro - Vidzemes televīzijai, lai veidotu informējošus un izglītojošus sižetus par atkritumu apsaimniekošanas un vides aizsardzības problemātiku sadarbībā ar SIA "ZAAO", 40 000 eiro - rotaļu laukuma izbūvei Valmierā, 20 000 eiro - Ēvalda Valtera pieminekļa izveidei Kuldīgas novadā, 20 000 eiro - atbalsta sniegšanai Preiļu 1.pamatskolai inventāra un aprīkojuma iegādei, kā arī vairāki citi ierosinājumi.

Tāpat atbalstīts deputāta Riharda Eigima (ZZS) priekšlikums paredzēt 20 000 eiro Daugavpils teātra remontam, Valda Skujiņa (ZZS) ierosinājums piešķirt 20 000 eiro Liepājas pilsētas domei bibliotēkas aprīkojuma iegādei, Edgara Putras (ZZS) un Māra Kučinska (ZZS) piedāvājums piešķirt 30 000 eiro bērnu rotaļu laukuma iekārtošanai Liepājā. Saeima atbalstīja vēl vairāku Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputātu ierosinājumu piešķirt 50 000 eiro Ventspils pilsētas domei aprīkojuma iegādei mācīšanās kvalitātes uzlabošanai izglītības iestādēs.

Atbalstu guva arī deputāta Ingmāra Līdakas (ZZS) ierosinājums par 20 000 eiro finansējumu Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza apmeklētāju un personāla drošības nodrošināšanai, Arta Rasmaņa (ZZS) priekšlikums piešķirt 20 000 eiro Cēsu novada domei Vaives pagasta pašvaldības autoceļa ūdens atvades sistēmas sakārtošanai un seguma atjaunošanai, vairāku ZZS deputātu ierosinājums paredzēt 40 000 eiro Līvānu novada domei sporta aktivitāšu nodrošināšanai un citi. Saeima atbalstīja arī Latvijas Pensionāru federācijas vadītāja deputāta Andra Siliņa (ZZS) priekšlikumu piešķirt federācijas darbības nodrošināšanai 15 000 eiro.

No nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) citu starpā atbalstīts arī ierosinājums piešķirt 20 000 eiro Rīgas Doma kora skolai koncertflīģeļa iegādei, 20 000 eiro - biedrībai "Saukas dabas parka fonds" mūsdienīgās tautas mūzikas festivāla organizēšanas nodrošināšanai Saukas dabas parkā, 23 500 eiro - Kocēnu novada pašvaldībai Neikenkalna dabas koncertzāles jumta izbūvei, 23 060 eiro Ogres novada pašvaldībai represēto piemiņas vietas labiekārtošanai. Atbalstu guva arī vairāki VL-TB/LNNK priekšlikumi par līdzekļu piešķiršanu karavīru organizācijām.

Tāpat atbalstīti vēl daudzi citi valdošās koalīcijas deputātu priekšlikumi. Visi šie koalīcijas deputātu priekšlikumi bija guvuši atbalstu arī valdības sēdē.

Starp atbalstītajiem opozīcijas priekšlikumiem ir Andreja Klementjeva (S) ierosinājums piešķirt 58 500 eiro miega laboratorijas izveidei Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā, Gaiļezera novietnē, kā arī 47 000 eiro, lai nodrošinātu nacionālā rehabilitācijas centra "Vaivari" Tehnisko palīglīdzekļu centra pakalpojumu sniegšanu. Daļēji atbalstīts arī Vladimira Nikonova (S) ierosinājums par finansējumu Daugavpils Jaunbūves pirmās vecticībnieku draudzes baznīcas remontam. Sākotnēji deputāts lūdzis šim mērķim piešķirt 117 930 eiro, bet Saeima vienojās par līdzekļiem 20 000 eiro apmērā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)