Banner 980x90

Izglītos par lauksaimniecības zemes stratēģisku izmantošanu

Pirmdien, 10.martā Ādažu kultūras un radošās izglītības centrā notiks biedrības "Zemnieku saeima" 15.kongress - konference "Lauksaimniecības zeme - Latvijas stratēģiskais resurss", lai kopā ar konferences dalībniekiem un ekspertiem analizētu iespējas un izaicinājumus saistībā ar zemes tirgu, kā arī diskutētu par grozījumiem Likumā par zemes privatizāciju lauku apvidos, kas nosaka kritērijus, kuri tiktu piemēroti lauksaimniecībā izmantojamās zemes iegādei, pilsētas informācijas portālu Saulkrasti24.lv informēja biedrības "Zemnieku saeima" sabiedrisko attiecību konsultants Raimonds Ločmelis.

Konferences paneļdiskusijās par iepriekšminētajiem jautājumiem un Latvijas lauksaimniecības zemes ilgtspējīgu izmantošanu citu Eiropas Savienības valstu kontekstā piedalīsies profesore Irina Pilvere, Zemkopības ministrijas Meža departamenta direktors Arvīds Ozols, Eiropas lauksaimnieku apvienības Copa viceprezidents Miklošs Kiss (Miklos Kis), kā arī eksperti no citām valstīm.

"Šogad 15.kongresā atskatīsimies uz daudzajiem jau paveiktajiem darbiem un spriedīsim par svarīgākajām tuvākajā nākotnē risināmajām lietām. Tuvākais ir sakārtot zemes iegādes un izmantošanas jautājumus. Lielā daļā Eiropas valstu jau sen ir radīti nosacījumi, lai zeme tiktu izmantota lauksaimnieciskai ražošanai un tā būtu pieejama vietējiem lauksaimniekiem," uzsver "Zemnieku saeimas" priekšsēdētājs Juri Lazdiņš. "Ir pēdējais laiks līdzvērtīgus nosacījumus radīt arī Latvijā, jāsaprot, ka zemei ir jārada pievienota vērtība. Tādēļ ir jāizskauž līdzšinējā prakse, ka daudzi zemi iegādājas kā investīciju objektu, aizaudzē ar nezālēm un krūmiem. No šādas situācijas Latvijas valsts neiegūst neko. Par to, kā šo procesu apturēt un vērst par labu ražotājiem un Latvijas valstij kopumā, spriedīsim konferencē."

"Debates par ierobežojumiem zemes tirgū bijušas ļoti karstas un likumprojektā joprojām daudz caurumu," uzskata LETA biznesa portāla Nozare.lv lauksaimniecības sadaļas redaktore Ingrīda Mičāne. "Lai gan zemes cena īslaicīgi varētu samazināties, ilgtermiņā tas būs nenovērtējams kapitāls tiem, kuriem pieder mežs vai zeme, ņemot vērā lielo pieprasījumu pēc pārtikas un koksnes. Vienlaikus būtiski, lai esošie un potenciālie lauku zemes īpašnieki zemi patiešām apstrādātu, tādēļ lauksaimnieku biedrībām un valstij jāmeklē risinājumi, kaut vai - nodokļu palielinājums par neapstrādātu zemi, atbalsts atkarībā no ražošanas efektivitātes, kā arī jāattīsta valsts kreditēšanas programmas maziem un vidējiem lauksaimniekiem zemes iegādei."

SEB bankas pārstāvji konferencē sola sniegt alternatīvu skatījumu uz lauksaimniecības nozari. Finansējums dažāda veida tehnikas iegādei zemes apsaimniekošanai pagājušajā gadā veidoja 29% no SEB līzinga izsniegtā finansējuma. "Šis ir viens no būtiskākajiem atbalsta veidiem, kādu banka var sniegt lauksaimniekiem, un pēdējos divos gados vērojams pieaugums," konstatē SEB bankas valdes locekle Ieva Tetere.

2013.gadā SEB līzinga piešķirtais finansējuma apjoms salīdzinājumā ar 2012.gadu palielinājies par 30%, sasniedzot vairāk nekā 16 miljonus eiro, bet darījumu skaits palielinājies par 14%. "Turklāt mēs redzam, ka lauksaimnieki pieņem nesasteigtus un pārdomātus lēmumus - viņiem ir svarīga tehnikas kvalitāte un atbilstošs serviss, jo traktoru vai kombainu neizvēlas kā kleitas pēc jaunākās modes - to nāksies izmantot ilgstoši. Tas priecē un liecina, ka mūsu saimnieki prot vadīt savu biznesu un domā ilgtermiņā," saka Tetere. Plānots, ka viņa atklās pasākumu līdz ar Zemnieku saeimas priekšsēdētāju Juri Lazdiņu, Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu un Zemkopības ministru Jāni Dūklavu.

"Zemnieku saeima" apvieno 894 lauksaimniecības produkcijas ražotājus, kuri pārstāv visas lauksaimniecības nozares. Zemnieku saeimas biedri apsaimnieko vairāk nekā 300 000 hektāru lauksaimniecībā izmantojamās zemes un savās saimniecībās nodrošina darbu vairāk nekā 4 tūkstošiem strādājošo. Tās 15.kongress - konference pulcēs lauksaimniekus no visas Latvijas, kurā lauksaimniecības produkcijas ražotāji atskatīsies uz 2013.gadā paveikto un izvirzīs jaunus mērķus nākamajiem gadiem.

Pasākuma atklāšana notiks 10.martā plkst.11.40. Konference "Lauksaimniecības zeme - Latvijas stratēģiskais resurss sāksies plkst.12, bet turpināsies ar Zemnieku saeimas 15.kongresu plkst.16.20.

Konference tiek rīkota Nacionālās ziņu aģentūras LETA un SEB bankas kopīgi rīkotajā ciklā Uzņēmuma veiksmes elementi. Konferences kongresa norisi atbalsta Amazone un Latvijas Nafta, tās rīkotāju partneri ir žurnāls Kapitāls, Prike Latvija, Mestako un Fazer.

Pasākuma programma un pieteikšanās šeit.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)