Banner 980x90

Divu Krievijas pilsoņu tiesāšanu par nelikumīgu iekļūšanu Ādažu bāzē atliek līdz nākamā gada jūlijam

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Rīgas rajona tiesa līdz nākamā gada 24.jūlijam atlikusi krimināllietas izskatīšanu, kurā divi Krievijas pilsoņi apsūdzēti par 2015.gada vasarā notikušo incidentu Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Ādažu bāzē.

Lietas izskatīšanu nācies atlikt uz tik ilgu laiku tādēļ, ka nebija iespējams sazināties ar vienu no apsūdzības uzturētāju lieciniekiem.

Minēto krimināllietu iztiesā aiz slēgtām durvīm. Tajā par huligānismu apsūdzēti Krievijas pilsoņi Aleksandrs Kurkins un Andrejs Popko, bet huligānisma atbalstīšanā apsūdzēts Vladimirs Lindermans. Krimināllikums par inkriminēto noziegumu paredz brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Drošības policijas (DP) veiktajā izmeklēšanā noskaidrots, ka abi Krievijas pilsoņi, veicot iepriekšēju gatavošanos, 2015.gada jūnijā nelikumīgi iekļuva NBS militārajā objektā Ādažos. Kriminālprocesā iegūtie pierādījumi arī liecinot, ka šī noziedzīgā nodarījuma plānošanā un izdarīšanā Krievijas pilsoņiem atbalstu sniedza Latvijas iedzīvotājs.

Popko un Kurkinu DP sākotnēji turēja aizdomās par spiegošanu un mēģinājumu veikt teroristiskas darbības, ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, taču vēlāk viņu veiktās darbības tika pārkvalificētas par huligānismu personu grupā. Krievijas pilsoņu apcietināšanai sekoja arī Lindermana aizturēšana.

Aizturēšanas brīdī Ādažos pie Krievijas pilsoņiem tika atrastas skrejlapas angļu valodā. Atbildību par notikušo uzņēmās kādreizējās neofašistiskās Krievijas Nacionālboļševiku partijas pēctece - partija "Cita Krievija".

Personas tika aizturētas ierindas laukumā netālu no vietas, kur tās ar kāpņu palīdzību bija pārlēkušas bāzes žogam, lai nesankcionēti iekļūtu bāzes teritorijā. Nacionālboļševiku izplatītajos fotoattēlos redzams, ka viņi žogu šķērsojuši, turot rokās lielu karogu Georga lentes krāsās. Bāzē šīs personas bija paspējušas uzkavēties neilgu laiku, tāpēc neesot paspējušas izplatīt skrejlapas.

Aizturēto advokāte Imma Jansone pērn pastāstīja, ka vīrieši ieradušies no Krievijas, lai miermīlīgā akcijā aicinātu "ASV doties mājās". "Tagad ir izvērsta Antikrievijas histērija un pie Krievijas robežām it kā plāno atvērt NATO bāzes. Faktiski tas bija pacifistu pasākums, jo viņi ir pret karu un ieroču vairošanu," toreiz skaidroja Jansone.

Tiesa vēlāk Kurkinam un Popko atļāva izbraukt no valsts uz dzimteni.

Incidents notika laikā, kad Ādažos sākās starptautiskās mācības "Saber Strike 2015", kurās piedalījās arī ASV karavīri.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)