Banner 980x90

Deputātu dalījumu pastāvīgajās komitejās Saulkrastu novada dome varētu pārskatīt septembrī

Valmiera, 28.aug., LETA. Saulkrastu novada dome deputātu dalījumu pastāvīgajās komitejās varētu pārskatīt septembrī, aģentūru LETA informēja Saulkrastu novada domes priekšsēdētāja vietnieks Bruno Veide (LZS).

Nākamā domes sēde paredzēta 30.augustā, taču jautājums par deputātu pārdali komisijās šajā sēdē netiks skatīts, pavēstīja Veide. Viņa pieļāva, ka pie jautājumu risināšanas varētu ķerties pēc tam, kad domes priekšsēdētājs Ervīns Grāvītis (VL-TB/LNNK) trešdien atgriezīsies no atvaļinājuma.

Pašvaldība nekādus vēstījumus no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) par deputātu dalījumu pastāvīgajās komitejās vēl nav saņēmusi, teica deputāts.

Jau vēstīts, ka pēc VARAM aicinājuma Saulkrastu novada dome novērsīs deputātu skaita neatbilstības komitejās, to domes priekšsēdētājs Grāvītis apliecinājis vēstulē ministrijai.

Kā aģentūru LETA informēja VARAM pārstāvis Oskars Vizbulis, atbildot uz VARAM vēstuli, kurā tika dots uzdevums nodrošināt proporcionalitātes principa ievērošanu un domes darbību atbilstoši likuma "Par pašvaldībām" normām, Grāvītis informējis, ka dome ir sākusi darbu pie pašvaldības normatīvā regulējuma, kā rezultātā tiks nodrošināts, ka komiteju locekļu skaits būs atbilstošs likumā noteiktajām prasībām, kā arī tiks nodrošināta proporcionalitātes ievērošana.

"Saulkrastu novada dome izprot situāciju par tiesību normas piemērošanu praksē, kas nosaka, ka katras politiskās partijas vai vēlētāju apvienības pārstāvju skaitu komitejā nosaka iespēju robežās proporcionāli no katras politiskās partijas vai vēlētāju apvienības ievēlēto deputātu skaita," teikts Saulkrastu novada domes vēstulē.

Vērtējot pašvaldību lēmumus par komiteju ievēlēšanu, VARAM vairākās pašvaldībās, tostarp Salaspilī, Jūrmalā un desmit citās, konstatēja, ka lēmumi ir pretlikumīgi, kā arī tajos netiek ievēroti Satversmes pamatprincipi. Likums pieprasa pašvaldību komitejās nodrošināt proporcionalitāti, kas dotu iespēju un tiesības arī mazākumam jeb opozīcijai piedalīties pašvaldības lēmumu sagatavošanā un veidošanā, tādējādi nodrošinot demokrātijas pamatprincipu ievērošanu.

VARAM 12 pašvaldībām, kuru lēmumi neatbilda normatīvo aktu prasībām, nosūtīja vēstules, kurās tika norādīts, ka domes lēmums nedrīkst būt nelikumīgs un pašvaldības ir atbildīgas par to, lai tiktu nodrošināta komiteju locekļu skaita proporcionalitāte atbilstoši likumam.

Jau ziņots, ka VARAM pēc pašvaldību vēlēšanām ir saņēmusi dažādas sūdzības par kopumā 12 pašvaldību jaunievēlēto domju darbu. Sūdzības saņemtas par Rīgas, Jūrmalas, Ventspils, Daugavpils, Baldones, Jelgavas, Lielvārdes, Balvu, Viļānu, Carnikavas, Salaspils un Saulkrastu domju rīcību.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)