Banner 980x90

Būtiskākais, kas jāzina par ultrasonogrāfiju

Bez ultrasonogrāfijas (USG) nav iedomājama mūsdienu medicīna. Šis vizuālās diagnostikas izmeklējums pelnīti ir ieņēmis vietu kā viens no biežāk izmantotajiem, lai ātri un precīzi varētu izvērtēt pacienta veselības stāvokli, noteiktu diagnozi un nozīmētu piemērotāko ārstēšanu. Ultrasonogrāfija ir būtiska gan profilaktiskiem izmeklējumiem, gan akūtās situācijās, kad pacienta dzīvība ir apdraudēta un katra minūtē ir svarīga, lai viņam palīdzētu.

Kas īsti ir ultrasonogrāfija
Ultrasonogrāfija ir izmeklējumu metode, kuras pamatā ir ultraskaņa. Tie ir augstfrekvences skaņu viļņi, kas, atstarojoties no iekšējo orgānu starpsienām, tiek uztverti, veidojot attēlu uz ultrasonogrāfa. Ar šo metodi var izmeklēti mīkstos audus un iekšējos orgānus, to sistēmas. 

Ultrasonogrāfijai ir vairākas būtiskas priekšrocības
Ultrasonogrāfija nebūt nav vienīgais vizuālās diagnostikas veids, tomēr tā pamatoti ir viena no biežāk izmantotajām metodēm, ko ārsti un arī pacienti izvēlas. 

Ultrasonogrāfijai ir vairākas būtiskas priekšrocības:
• ultrasonogrāfija nav sāpīga;
• ultrasonogrāfija ir cilvēka organismam pilnībā nekaitīga;
• ultrasonogrāfija sniedz precīzu un detalizētu informāciju par iekšējo orgānu un mīksto audu stāvokli;
• izmeklējumu skaits nav ierobežots, ultrasonogrāfija veicama pēc nepieciešamības;
• ultrasonogrāfiju bez riska var veikt grūtniecēm;
• ultrasonogrāfija veicama jebkurā vecumā – tā ir piemērota jaundzimušajiem un bērniem, kā arī pieejama plaša spektra ultrasonogrāfija pieaugušajiem.

Kad un kāpēc veikt ultrasonogrāfiju
Tā kā ultrasonogrāfija neatstāj ietekmi uz organismu un izmeklējumu var veikt tik bieži, cik ir nepieciešams, tad pamatoti to iesaka izmantot sava veselības stāvokļa uzraudzībā un profilaktisku pārbaužu veikšanai. 

USG ir neaizstājama grūtnieču un augļa veselība stāvokļa uzraudzīšanā.

Ja ir kādas saslimšanas, kas tiek pārmantotas ģimenē, jau ir diagnosticētas hroniskas saslimšanas, kā arī ir riska faktori, kas var veicināt kādu slimību attīstīšanos, tad regulāri veiktas pārbaudes ļauj laikus pamanīt nevēlams izmaiņas. Regulāri veikta ultrasonogrāfija šādos gadījumos var spēlēt ļoti būtisku lomu savlaicīgā diagnostikā.

Sievietēm ginekologa apmeklējums reizi gadā ir obligāts, lai uzraudzītu reproduktīvo veselību. Reizi gadā vajadzētu apmeklēt ne tikai ginekologu, bet arī pieteikties ginekoloģiskajai ultrasonogrāfijai, kas ļaus pārliecināties, ka ar mazā iegurņa orgānu veselību viss ir kārtībā. Protams, ja ir kādas sūdzības, tad noteikti jādodas pie ārsta, kurš lems par nepieciešamību veikt ultrasonogrāfiju, lai noskaidrotu sūdzību iemeslu un efektīvi novērstu cēloņus. 

Vēl viens būtisks pluss ultrasonogrāfijai ir tās plašā pieejamība un cenas, kas, salīdzinot ar citiem modernajiem diagnostikas veidiem, ir pacientiem draudzīgākas. 

Kā sagatavoties ultrasonogrāfijai
Labā ziņā ir tā, ka vairumā gadījumu pirms ultrasonogrāfijas nav nepieciešama specifiska sagatavošanās, tāpēc arī šis izmeklējums ir tik parocīgs, kad tas jāveic steidzamā kārtā. 

• Veicot ultrasonogrāfiju krūtīm, asinsvadiem, nierēm, vairogdziedzerim, grūtnieču USG, nekāda īpaša sagatavošanās nav nepieciešama.
• Ja ārsts nozīmējis USG vēdera dobuma orgāniem, tad gan jāatceras uz izmeklējumu ierasties tukšā dūšā. Tas nozīmē neēst vismaz 5–6 stundas pirms izmeklējuma. Drīkst tikai padzerties ūdeni.
• Veicot ultrasonogrāfiju urīnpūslim, apmēram stundu pirms izmeklējuma jāizdzer 1 litrs ūdens, pēc tam līdz izmeklējumam nedrīkst iztukšot urīnpūsli.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)