Banner 980x90

Atkal pieejamas valsts kompensējamās pretgripas vakcīnas

Ilustratīvs foto/ Foto: Agnese Gulbe/ LETA
Ilustratīvs foto/ Foto: Agnese Gulbe/ LETA

Lai arī īsu brīdi Latvijā bija beigušās valsts kompensējamās pretgripas vakcīnas, tās tagad atkal ir pieejamas.

Kā aģentūru LETA informēja Veselības ministrijas Komunikācijas nodaļā, līdz ar Latvijā ievestās gripas vakcīnas iekļaušanu kompensējamo zāļu sarakstā aptiekām ir tiesības to izplatīt mazumtirdzniecībā pret kompensējamo zāļu recepti, tādējādi pacientiem tā ir pieejama ar valsts noteikto kompensācijas apmēru.

Tāpat gripas vakcīnas pieejamas arī ārstniecības iestāžu vakcinācijas kabinetos.

Ministru kabineta noteikumi paredz, ka valsts 50% apmērā kompensē vakcināciju pret gripu iedzīvotājiem vecumā no 65 gadiem, personām ar hroniskām plaušu slimībām, personām ar hroniskām kardiovaskulārām slimībām, neatkarīgi no to cēloņa, personām ar hroniskām vielmaiņas slimībām, personām ar hroniskām nieru slimībām, personām ar imūndeficītu, kā arī personām, kuras saņem imūnsupresīvu terapiju, un grūtniecēm.

Savukārt 100% apmērā gripas vakcinācija tiek nodrošināta bērniem vecumā no sešiem līdz 24 mēnešiem un bērniem līdz 18 gadiem, kas pieder noteiktām veselības riska grupām - ar hroniskām plaušu slimībām, ar hroniskām kardiovaskulārām slimībām, neatkarīgi no to cēloņa, ar hroniskām vielmaiņas slimībām, ar hroniskām nieru slimībām, ar imūndeficītu, kā arī tad, ja saņem imūnsupresīvu terapiju un ja ilgstoši saņem terapiju ar "Ac.acetylsalicylicum".

Jau ziņots, ka gripas vakcīnas šajā sezonā strauji beidzās visā Eiropā, kas varētu būt saistīts ar lielāku pieprasījumu. Vakcīnas tiek ražotas noteiktai sezonai, ņemot vērā prognozēto gripas tipu izplatību, un tām ir salīdzinoši īss derīguma termiņš.

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)