Banner 980x90

Kā izvēlēties piemērotāko elektronikas komplektu nepārmaksājot?

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Vai atceries, kāda veida elektronika bija Tavā rīcībā pirms pārdesmit gadiem? Tas droši vien bija televizors un tālrunis, taču attīstība šajā jomā bijusi ļoti strauja – šobrīd teju katra cilvēka "pamatkomplekts" ir moderns viedtālrunis, televizors, dators un, atkarībā no vajadzībām, arī kāds cits aksesuārs, piemēram, planšetdators vai viedā aproce. Par to, kā izvēlēties mobilo telefonu vai datoru un atrast labāko izdevumu segšanas veidu (aizņemšanās no radiem, aizdevumi vai iekrāšana), lasi šajā rakstā!
Mobilais telefons – pamatu pamats
Laiks, kad ar mobilo tālruni bija paredzēts tikai zvanīt un labākajā gadījumā nosūtīt īsziņas, sen ir aiz muguras. Šobrīd tas pilda gan izklaides centra funkciju, gan darba stacijas pienākumus – sākot ar e-pastu nosūtīšanu un beidzot ar videomateriālu apstrādāšanu un montēšanu. Taču kā neapjukt plašajā piedāvājumā? Ņem vērā zemāk esošos trīs ieteikumus!

1. Izvēlies funkcijas, kas Tev ir nepieciešamas, nevis skaisti skan
Liela daļa jauno mobilo tālruņu izceļas ar dažādām inovācijām, piemēram, sejas nolasīšanu, bezvadu uzlādi vai iespēju uzņemt 360 grādu foto/video. Izklausās vilinoši, vai ne? Taču, pirms "uzķeries" uz reklāmas āķa, padomā divreiz – vai šīs funkcijas Tev patiešām nepieciešamas? Ļoti iespējams, ka tās izmantosi patiešām reti, tāpēc, iespējams, ir vērts iegādāties vienkāršāku telefonu. Tādējādi dažkārt iespējams ietaupīt pat vairākus simtus eiro.
 
2.  Skopais maksā divreiz!
No otras puses, cenšanās ietaupīt par visu cenu var beigties ar vēl lielākiem izdevumiem vai nepatīkamu pieredzi. Piemēram, ja ikdienā telefonu mēdz izmantot ļoti bieži, turklāt vairāku uzdevumu veikšanai vienlaikus (mūzikas klausīšanās, sērfošana internetā utt.), ļoti iespējams, ka lēts telefons ar pieticīgu procesoru un mazu operatīvās atmiņas apjomu reizēm Tevi pievils. Bet, ja esi aktīva dzīvesveida piekritējs, necenties ietaupīt uz telefona korpusa un izturības rēķina.
 
3.  Dizains – otršķirīgs parametrs
Līdzīgi kā ar funkcijām, arī telefonu dizains mēdz izcelties ar dažādām inovācijām. Šobrīd, piemēram, aktuāli ir telefoni ar teju neredzamu rāmi vai stikla korpusu. Nav iespējams noliegt, ka tie izskatās eleganti, taču tajā pašā laikā šādi risinājumi telefona cenu padara par vairākiem desmitiem vai pat simtiem eiro augstāku.
 
Ērtākam darbam – piemērots dators
Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com
Arī laiks, kad dators asociējās ar lielu kasti, milzīgu monitoru un diezgan kaitinošu rūkoņu, ko izraisīja dzesētājs, ir aiz muguras. Šobrīd datori tiek iedalīti trīs dažādās klasēs:
• galda datori;
• portatīvie datori;
• planšetdatori.

Arvien biežāk gan veikalu plauktos parādās arī hibrīdi jeb divi vienā – portatīvie datori ar noņemamu ekrāna daļu, ko iespējams izmantot kā planšetdatoru. Arī datoru izvēlei esam sagatavojuši trīs padomus.
 
1. Izvēlies piemērotāko tipu!
Katram no datoru veidiem ir savas priekšrocības. Galda datori izceļas ar cenas un performances attiecību – izvēloties galda un portatīvo datoru no vienas cenu kategorijas, galda dators praktiski vienmēr izcelsies ar lielāku jaudu. Taču neaizmirsti, ka galda datoram būs nepieciešams arī monitors, datorpele, kā arī klaviatūra un austiņas vai skaļruņi. Portatīvais dators savukārt ir piemērotāks tiem, kuri datoru bieži pārnēsā vai mīl to izmantot gan pie galda, gan uz dīvāna vai gultā. Turklāt, domājot par elektrības patēriņu, jāņem vērā, ka laptops to patērē mazāk. Savukārt planšetdators ir veiksmīga izvēle atpūtai un izklaidei – tas sver ļoti maz un ir neliels, taču viens no būtiskākajiem mīnusiem ir fiziskas klaviatūras neesamība, kas apgrūtina ilgstošu rakstīšanu.
 
2. Pievērs uzmanību parametriem
Lai gan šis ieteikums attiecas arī uz mobilajiem telefoniem, iegādājoties datoru, tehniskajiem parametriem jāpievērš divtik liela uzmanība. No tā atkarīgs, vai dators spēs pildīt tam uzticētās darbības. Galvenie parametri, kam jāpievērš uzmanība, ir:
• portatīvā atmiņa – jo tās vairāk, jo labāk dators varēs veikt vairākus uzdevumus vienlaicīgi. Taču arī tad, ja ar datoru negrasies darīt neko vairāk kā sērfot internetā un atbildēt uz e-pastiem, centies iegādāties datoru, kura portatīvā atmiņa ir vismaz 4 GB;
• atmiņas apjoms – ja Tavā kolekcijā ir daudz bilžu un filmu, Tev nepieciešams daudz atmiņas. Tiesa gan, šobrīd pastāv vairākas alternatīvas, piemēram, ārējais cietais disks, atmiņas kartes vai USB zibatmiņas, kā arī mākoņserveri. Uzmanību vērts pievērst arī tam, kāds disks datorā iebūvēts – HDD vai SSD. SSD diski ir salīdzinoši dārgāki, taču tie izceļas ar daudz ātrāku darbību, kā arī ir ievērojami klusāki;
• procesors – procesors ir datora "smadzenes", tādēļ – jo jaudīgākus uzdevumus uz datora veiksi, jo jaudīgāks procesors nepieciešams Tavam datoram.

Protams, datoriem ir vēl virkne dažādu komponenšu, taču to nozīme jau ir atkarīga no katra individuālajām vēlmēm.

3. Neaizmirsti par operētājsistēmu
Lai dators darbotos, bez operētājsistēmas neiztikt, taču, pērkot to atsevišķi, cena ir visnotaļ augsta. Risinājums? Iegādājies datoru, uz kura operētājsistēma jau uzstādīta! Šādā gadījumā izdevumi ir krietni mazāki. Starp citu, reizēm datoram komplektā nāk arī papildus programmatūra, piemēram, antivīruss vai Microsoft Office – lai gan tas datora cenu var palielināt, dators ar jau iekļautu programmatūru praktiski vienmēr būs izdevīgāks, nekā visu pērkot atsevišķi.
 
Kā ieplānot lielo pirkumu?
Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com
Pēc tam, kad piemērotākā ierīce noskatīta, laiks doties uz veikalu (vai, kā tagad pieņemts darīt – iegādāties preci internetveikalā). Taču, kā jau zināms – par velti ir tikai siers peļu slazdā, tāpēc pirms tam nepieciešams saprast, kur iegūt pirkumam nepieciešamos līdzekļus. Lūk, dažas no opcijām:
• naudas iekrāšana/ iekrājumu izmantošana – ja jaunais dators vai telefons nav nepieciešams tūlīt, vari katru mēnesi no algas atlikt noteiktu summu vai arī izmantot iekrājumus. Taču pret otro opciju izturies piesardzīgi – palikt bez iekrājumiem var būt riskanti, jo tie var būt nepieciešami, ja gadīsies pēkšņas veselības problēmas, paaugstināti rēķini vai cita veida negaidīti izdevumi;
• aizņemšanās no draugiem vai radiem – pastāv arī šāda opcija, taču ne visi cilvēki vēlas finanšu darījumos iesaistīt sev pazīstamus cilvēkus, jo problēmsituācijās var rasties pamatīgi kašķi un strīdi;
• aizdevumi – savukārt, ja pirkums ir steidzams un esi drošs par savu finansiālo stāvokli, kā arī iespējām nepieciešamo summu laikā apmaksāt, aizdevumi var būt Tev piemērotākais risinājums.
 
ViaSMS aizdevumi – nauda svarīgiem pirkumiem
Ja esi nolēmis, ka aizdevumi ir tieši tas, kas nepieciešams, ienāc www.viasms.lv – šeit atradīsi aizdevumu, kas ļauj aizņemties līdz pat 700 eiro uz 7 līdz 30 dienām. Šāda veida aizdevumi ir lieliski piemēroti, ja pirkums jāveic nekavējoties, bet alga Tavā kontā vēl nav ienākusi. Taču atceries – aizņemties vari vien tad, ja esi pārliecināts, ka naudu noteiktajā termiņā varēsi atgriezt.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)