Banner 980x90

Ādažu militārajā poligonā Vides dienā iepazīs boreālo mežu

Foto: Ieva Čīka/ LETA
Foto: Ieva Čīka/ LETA
Piektdien, 30.septembrī, Ādažu militārā poligona Vides dienā jaunsargi, jaunie dabas pētnieki no Latvijas Dabas muzeja un militāro un dabas aizsardzības organizāciju pārstāvji iepazīs skuju koku meža veidu - boreālo mežu - un tā dabas vērtības, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļa.

Ādažu poligonā jau gandrīz 100 gadus notiek militārās mācības, taču saimnieciskā darbība, tostarp mežsaimniecība, tajā bijusi ierobežota. Šie neparastie apstākļi palīdzējuši lielās platībās saglabāties priežu mežiem ar dažāda vecuma koku audzēm, lielu dimensiju kokiem, arī stāvošiem un guļošiem sausiem kokiem - stumbeņiem, sausokņiem un kritalām, kas kalpo par mājvietām retām kukaiņu, ķērpju, sūnu un sēņu sugām. Boreālo mežu pastāvēšana un atjaunošanās saistīta ar meža ugunsgrēkiem. Tādēļ tiem ir labvēlīga uguns ietekme - nelieli meža ugunsgrēki, kas rodas militāro mācību rezultātā vai kas rodas, pat pielietojot īpašu apsaimniekošanas metodi - kontrolēto zemsedzes dedzināšanu, ko veic ugunsdzēsēju uzraudzībā.

Vides dienā notiks ekskursija dabā, kuras laikā dabas eksperte Sandra Ikauniece pastāstīs par boreālā meža dabas vērtībām un uguns ietekmi uz šo meža veidu, kukaiņu pētnieks Voldemārs Spunģis aicinās iepazīt boreālajā mežā sastopamos kukaiņus, bet sēņu pētniece Inita Dāniele palīdzēs noteikt sēņu sugas. Nacionālo bruņoto spēku karavīri ļaus apskatīt Ādažu poligona militārajās mācībās izmantoto tehniku.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)