Banner 980x90

8 kļūdas, ko nevajadzētu pieļaut, nēsājot kontaktlēcas

Kontaktlēcas ir atzītas par drošu un efektīvu redzes korekcijas līdzekli, ko mūsdienās izvēlas arvien biežāk, jo lēcas sniedz vairākas priekšrocības, kas aktīvam un modernam cilvēkam ir ļoti būtiskas. 

Kontaktlēcas ir patiešām ērtas tiem, kuri vēlas būt aktīvi, nodarboties ar sportu, ik mirkli nedomāt par to, kur ir brilles, vai tās nenokritīs un nesaplīsīs.  Lēcas arī neliek mainīt savu vizuālo tēlu. Izmantojot lēcas redzes uzlabošanai, apkārtējie pat nepamanīs, ka jums nav ideāla redze. Tomēr redzes korekcija ar lēcām ir droša tikai tādā gadījumā, ja ievēro ārsta un lēcu ražotāja norādījumus. Diemžēl gandrīz trešdaļa lēcu lietotāju pieļauj vienu vai pat vairākas kļūdas, kas arī noved pie acu veselības problēmām.

Rakstā apkopotas lēcu lietotāju biežāk pieļautās kļūdas, kuras, ja lietojat kontaktlēcas, nekādā gadījumā nevajadzētu pieļaut, lai nepakļautu riskam savu acu veselību.

• Tiek iegādātas nezināmu ražotāju kontaktlēcas
Izdevīgāku cenu meklējumos lēcu lietotāju nereti pārāk maz uzmanības pievērš tam, kāda ražotāja lēcas iegādājas. Iegādājoties un nēsājot nezināma ražotāja lēcas, pastāv riski, kas attiecas uz lēcu kvalitāti. Vienmēr labāk izvēlēties uzticamu ražotāju un pārdevēju, kam jau ir zināma reputācija šajā nozarē.

• Netiek pievērsta uzmanība lēcu transportēšanas un uzglabāšanas apstākļiem
Mūsdienās internetā var iegādāties jebko, arī kontaktlēcas. Tās var saņemt ar piegādi līdz mājas slieksnim, uz pastu vai pakomātu. Tomēr te jābūt piesardzīgiem, izvēloties gan pārdevēju, gan piegādātāju. Svarīgi, lai ir pārliecība, ka visos preces uzglabāšanas un transportēšanas posmos nodrošināti lēcām nepieciešamie apstākļi. 

• Lēcu lietošana uzsākta, nekonsultējoties ar ārstu
Lēcas vienmēr ir jāuzsāk lietot tikai pēc vizītes pie acu ārsta, kurš veic redzes pārbaudi un arī izraksta recepti lēcu stiprumam. Speciālists arī novērtē acu veselību un piemērotību lēcu lietošanai, sniedz rekomendācijas par lēcu ielikšanu un kopšanu.

• Netiek ievērota pietiekama higiēna
Netīras rokas un saskare ar netīrām virsmām ir viens no lielākajiem riskiem, kas var rezultēties ar iekaisušām acīm. Pirms saskares ar lēcām obligāti jānomazgā rokas, lēcas jāņem tikai ar tīrām rokām vai speciālo pinceti. 

• Netiek ievēroti lēcu kopšanas noteikumi
Atkarībā no lēcu veida ražotājs būs noteicis, kā tās pareizi jākopj. Šie noteikumi ir jāievēro. Lēcu kopšanai jāizmanto speciāls šķīdums, tās jāuzglabā konteinerā, kurš arī jātīra un jāmaina tā, kā ražotājs norādījis.

• Pārsniegts lēcu lietošanas termiņš
Ražotājs ir noteicis, cik dienas un cik stundas pēc kārtas lēcas drīkst lietot. Pēc ražotāja noteiktā lietošanas termiņa lēcas vairs nevar pietiekami notīrīt. Uz lēcu virsmas atrodas mikroporas, kas ļauj apgādāt acs virsmu ar skābekli. Pārsniedzot lēcu lietošanas laiku, lēcas vairs pietiekami nenodrošina skābekļa piekļuvi un apdraud acu veselību.

• Kontaktlēcas nonāk saskarē ar ūdeni
Lēcas nedrīkst izmantot tad, kad atrodas pirtī, baseinā, dušā, atklātās ūdenstilpnēs, jo saskarē ar ūdeni uz lēcām var nonākt baktērijas un mikrobi, kas pēc tam nonāk acīs.

• Lēcas netiek izņemtas pirms miega
Ja vien netiek izmantotas lēcas, kas paredzētas arī lietošanai naktī, tad vienmēr pirms miega lēcas ir jāizņem, jānotīra un jāuzglabā konteinerā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)