Banner 980x90

6 iemesli, kāpēc bērns jāved pie zobu higiēnista

Par to, kāda ir zobu higiēnista loma bērna mutes veselībā, tiek daudz gan runāts, gan rakstīts, tomēr joprojām vecāki pret šo faktu izturas samērā nevērīgi. Tam pierādījums ir bērnu sliktā zobu veselība. Zobārsta kabinetā jau tiek risinātas ielaistas problēmas, nevis notiek profilaktisks darbs, kā tam vajadzētu būt. 

Rūpes par bērna mutes veselību ir vecāku pienākums un atbildība. Vecākiem jāprot plānot un nodrošināt bērna mutes higiēna ikdienā, kā arī plānveida un akūti speciālistu apmeklējumi. Aktualizējot šo jautājumu, šajā rakstā apkopti seši iemesli, kāpēc bērns jau no 2 līdz 3 gadu vecuma ir jāved pie zobu higiēnista vismaz vienu reizi gadā. Raksts tapis sadarbībā ar zobārstniecību "Dr. Apines Klīnika".

Bērns iepazīsies ar vidi un nebaidīsies
Tieši zobu higiēnists ir tas speciālists, kura loma ir ievadīt mazo pacientu zobārstniecībā. Bērnam ir laiks visu izpētīt, pasēdēt krēslā, redzēt, kā darbojas dažādi instrumenti. Zobu higiēnisti ir apmācīti, lai strādātu arī ar pašiem mazākajiem pacientiem, ieinteresētu un iedrošinātu viņus. Darbības, ko veic zobu higiēnists, palīdz bērnam saprast, kā strādā zobārsts. Tas mazinās iespēju, ka bērns baidās un nevēlas doties pie zobārsta.

Higiēnists sniegs padomus bērna zobu kopšanā
Zobu higiēnists daļu no vizītes laika velta, lai sarunātos ar bērnu, uzdotu jautājumus par to, kā viņš kopj zobiņus, sniegtu padomus, kā to darīt vēl labāk. Zobu higiēnista kabinetā ir arī aizraujoši un interesanti uzskates līdzekļi, ar kuriem bērns var iepazīties. Tas motivē bērnus pievērst daudz vairāk uzmanības savu zobu veselībai.

"Dr. Apines Klīnikā" mājīgā vidē bērnus sagaidīs smaidīgs un profesionāls zobu higiēnists.

Zobu higiēnists notīrīs to, ko nenotīra zobu birstīte


Bērnam zobi jāmācās tīrīt pašam, bet vecākiem tos pēc tam ir jāpārtīra. Tomēr pat tad no zobiem neizdodas notīrīt visu, ar laiku grūtāk pieejamās vietās sakrājas aplikums, var veidoties zobakmens. Tas veicina zobu bojāšanos. Zobu higiēnists ar speciāliem instrumentiem to visu saudzīgi noņem no bērna zobiņiem.

Regulāra zobu higiēna aiztaupīs nopietnus bojājumus
Regulāri veicot bērna zobu apskati un aplikuma noņemšanu pie higiēnista, var veiksmīgi izvairīties no nopietniem bojājumiem un saglabāt bērna zobus daudz veselākus. Zobu higiēnists ir mutes veselības uzraugs, kurš novērtē bērna zobus, sniedz arī vecākiem padomus, jo nereti vecāki nav pietiekami izglītoti šajos jautājumos, neuztver situāciju pietiekami nopietni.

Zobu higiēnists sekos, kā mainās piena zobi uz pastāvīgajiem
Pirmsskolas un sākumskolas vecums ir tas, kad krīt ārā piena zobi, to vietā aug pastāvīgie zobi. Zobu higiēnists novērtē šo procesu. Ja ir bažas par to, kā zobi mainās, kā veidojas sakodiens, higiēnists ieteiks apmeklēt zobārstu vai ortodontu.

Bērns rūpes par zobiem mācīsies uztvert kā pašsaprotamas
Zobu kopšanas paradumus bērns veido ģimenē, vecākiem ir jārāda labs piemērs. Ja no mazotnes zobu tīrīšana divas reizes dienā, kā arī higiēnista un zobārsta apmeklēšana ir ierasta lieta, tad bērns šos paradumus kā pašsaprotamus pārņem arī savā dzīvē, kad pieaug un kļūst patstāvīgs.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)