Banner 980x90

Saulkrastos notiks filmas "Nezināmais karš: Baltijas pretošanās" brīvdabas seanss

Foto: Lotārs Zariņš
Foto: Lotārs Zariņš
Otrdien, 23.augustā, plkst.21.00, Saules laukumā, atzīmējot akcijas "Baltijas ceļš" 27.gadadienu, notiks E.Šnores filmas "Nezināmais karš: Baltijas pretošanās" brīvdabas seanss, pilsētas informācijas portāls Saulkrasti24.lv uzzināja Saulkrastu novada pašvaldībā.

"Nezināmais karš" 43 minūšu garumā stāsta par Baltijas valstu nacionālo partizānu bruņoto pretestību Padomju Savienības varai pēc Otrā pasaules kara. Kā stāstniekus režisors piesaistījis gan agrākos Latvijas, Lietuvas un Igaunijas pretestības kustības dalībniekus, to dienu lieciniekus, gan ASV drošības dienestu analītiķi Džonu Pradosu un Lielbritānijas slepeno dienestu vēstures pētnieku Stīvenu Dorilu. Tādu ekspertu izvēli noteicis jau pieminētais apstāklis, ka materiāls faktiski adresēts rietumniekiem, kam apjausma par pēckara notikumiem Baltijā ir minimāla. Atzīstami, ka starp runātājiem filmā ir arī čekas veterāns, tādējādi sniedzot ieskatu arī šo cilvēku domu gaitā.

"Filma savu uzdevumu izpildīja spīdoši. It īpaši, ja to sūtīs uz Rietumiem," redzēto raksturoja Igaunijā dzīvojošais Bruno Javoišs – vīrs, kurš ieguvis varoņa slavu, 1963. gadā uzvelkot Latvijas karogu Rīgas radiotorņa mastā. Javoišs "Nezināmā kara" tapšanas laikā palīdzēja Šnorem kontaktēties ar bijušajiem pretošanās kustības dalībniekiem Igaunijā. Latvijas Okupācijas muzeja biedrības valdes priekšsēdētājs Valters Nollendorfs filmu savukārt nosauca par "spēcīgu".

"Nezināmā kara" virsuzdevums ir cīnīties pret dez¬informācijas vilni, kam šobrīd pakļauta Latvija. "Mums jāredz, jādzird un jāizplata patiesā vēsture," bilda Daugavas Vanagu centrālās valdes loceklis Ivars Švānfelds. Vairāk par filmu var uzzināt vietnē balticresistance.com.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)