Banner 980x90

Sabiedroto karaspēka uzņemšanai Ādažu apkaimē varētu būvēt vēl vienu tiltu pār Gauju

Foto: Evija Trifanova/ LETA
Foto: Evija Trifanova/ LETA
Militāro mācību nodrošināšanai un sabiedroto karaspēka uzņemšanai nākotnē Ādažu apkaimē varētu būvēt vēl vienu tiltu pār Gauju, savukārt pagaidām valdība ir atbalstījusi sarunu sākšanu ar Ādažu novada domi par Iļķenes ceļa pārņemšanu Aizsardzības ministrijas (AM) valdījumā.

Valdība šodien uzklausīja AM ziņojumu par situāciju ar ceļa infrastruktūru Ādažu apkaimē. AM norāda, ka, ņemot vērā Ādažu bāzes attīstības plānus, pieaugošo militāro mācību skaitu un apjomu un ar to norisi saistītās drošības prasības, civilā autotransporta kustība pa pašvaldībai piederošo Iļķenes ceļu, kas šķērso Ādažu poligona teritoriju, jau pašlaik tiek īslaicīgi ierobežota.

Līdz ar militāro mācību skaita pieaugumu un drošības prasībām militārajos objektos ilgtermiņā būtu nepieciešams šo ceļu slēgt un izmantot tikai militārajām vajadzībām. Lai to īstenotu, tika izskatīts jautājums par pieeju alternatīvam ceļam, jo Iļķenes ciema iedzīvotājiem Iļķenes ceļš ir vienīgais asfaltētais maršruts uz saviem īpašumiem. Tika izskatītas alternatīvas - Vecštāles ceļa atjaunošana vai arī tilta pār Gauju izbūve, savienojot Iļķenes un Āņu ciemu.

Apkopojot Satiksmes ministrijas sniegto informāciju, secināts, ka Ādažu novada pašvaldības ceļu pārbūvei un tilta pār Gauju izbūvei Eiropas Savienības fondu vai Valsts autoceļu sakārtošanas programmas līdzfinansējums nevar tikt novirzīts, jo finansējums plānots valsts galveno un reģionālo autoceļu pārbūvei.

AM infrastruktūras attīstības plānos 2016.-2018.gadam nav ieplānoti budžeta līdzekļi ceļu infrastruktūras sakārtošanai Ādažu pašvaldībā minētajā apjomā. Infrastruktūras attīstības prioritātes ir saistītas ar Nacionālo bruņoto spēku (NBS) spēju attīstību un uzņemošās valsts atbalsta infrastruktūras izveidi sabiedroto spēku izvietošanai. Ilgtermiņā kā prioritāte tiks izvērtēta iespēja līdzfinansēt tilta pār Gauju izbūvi. AM gan norāda, ka svarīgi būtu līdz 2020.gadam veikt reģionālās attīstības izpēti, lai izvērtētu šādas infrastruktūras izbūves ietekmi uz reģiona attīstību un nekustamā īpašuma vērtību.

Tilta izbūve būtu ieguvums ne tikai NBS, Iļķenes un Āņu ciema iedzīvotājiem, bet arī plašākai administratīvajai teritorijai, sekmējot mobilitāti un infrastruktūras attīstību kopumā, kā arī tilts kalpotu kā savienojums starp tuvumā esošajām šosejām, norāda AM.

Ņemot vērā iepriekšminēto, ka AM budžetā tuvāko četru gadu laikā nav paredzēts finansējums, lai veiktu Ādažu novada ceļu nepieciešamos būvdarbus alternatīvas pieejas nodrošināšanai, šobrīd vienīgais risinājums ir pašreizējās ceļu infrastruktūras uzlabošana, kas nozīmētu, ka Iļķenes ceļš tiktu pārņemts AM valdījumā un uzlabota tā infrastruktūra. Līdz alternatīva ceļa infrastruktūras risinājuma īstenošanai satiksme uz Iļķenes ceļa netiks ierobežota, izņemot īslaicīgi - intensīvu militāro mācību laikā.

Šis ir īstermiņa risinājums, jo, palielinoties mācību intensitātei, būtu grūti nodrošināt sabiedrības drošību un izsekot civiliedzīvotājus, kuri izmanto šo ceļu. Papildus AM uzskata, ka ir jārod ilgtermiņa risinājums situācijas uzlabošanai, kas nozīmētu budžeta līdzekļu piešķiršanu alternatīva ceļa infrastruktūras projekta īstenošanai.

Iļķenes ceļa slēgšana nepieciešama gan civiliedzīvotāju drošībai, gan netraucētai NBS valsts aizsardzības uzdevumu izpildei Ādažu poligonā. Alternatīva ceļa infrastruktūras projekta īstenošanas risinājums AM atkārtoti jāvērtē pirms attiecīgā budžeta plānošanas perioda.

Ņemot vērā iepriekšminēto, valdība šodien konceptuāli atbalstīja sarunu sākšanu ar Ādažu novada domi par Iļķenes ceļa pārņemšanu AM valdījumā, finansējuma piešķiršanu ceļa infrastruktūras sakārtošanai un īslaicīgu publiskās ceļa satiksmes ierobežošanu militāro mācību laikā.

Tāpat AM šodien valdībā ziņoja par situāciju ar notekūdeņu attīrīšanas iekārtu jaudas palielināšanu Ādažu pašvaldībā, lai spētu ilgtermiņā īstenot ar valsts aizsardzības spēju nodrošināšanu saistītos pasākumus. Saskaņā ar NBS attīstības plānu tuvākajos trīs gados pieaugs karavīru skaits Ādažu bāzē un tas ietekmēs arī skolēnu skaitu vidusskolā.

Lai arī līdz šim AM veic maksājumus SIA "Ādažu ūdens" par tās sniegtajiem pakalpojumiem, AM plāno sākt sarunas ar Ādažu novada domi un "Ādažu ūdeni" par notekūdeņu attīrīšanas iekārtu trešā aerotenka bloka izbūvi Ādažu pašvaldībā. Pašvaldība informē, ka kopējās būvniecības izmaksas bez pievienotās vērtības nodokļa sasniegtu 989 000 eiro.

Ņemot vērā iepriekšminēto, valdība šodien atļāva AM līdzfinansēt notekūdeņu attīrīšanas iekārtu trešā aerotenka bloka izbūvi Ādažu pašvaldībā ne vairāk kā 57,3% apmērā no projekta kopējās summas. AM vēlāk būs jāiesniedz valdībā projekts ar precizētu līdzfinansējuma apmēru.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)