Banner 980x90

Rīgas reģionā vērojams iedzīvotāju skaita pieaugums

Pilseta24.lv
Pilseta24.lv
Gada sākumā Latvijā dzīvesvieta bijusi deklarēta 2 144 763 iedzīvotājiem, liecina reģionālās attīstības indikatoru moduļa portālā "Raim.gov.lv" ievietotā informācija.

No Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) saņemtie dati par iedzīvotāju skaitu gada sākumā liecina, ka iedzīvotāju skaits ir par 15 362 mazāks nekā 2015.gadā.

Šie dati gan nesakrīt ar Centrālās Statistikas pārvaldes publiskotajiem datiem, kas liecina, ka Latvijā gada sākumā dzīvoja 1,969 miljoni iedzīvotāju.

Šāda datu nesakritība skaidrojama ar to, ka PMLP dati uzrāda dzīvesvietu deklarējušo iedzīvotāju skaitu, aģentūrai LETA skaidroja Valsts reģionālās attīstības aģentūras pārstāvis Kristaps Prēdelis. Savukārt Centrālā statistikas pārvalde šos datus salīdzina ar citiem datiem, kas iegūti no citām iestādēm, piemēram, Valsts ieņēmumu dienesta, Izglītības un zinātnes ministrijas, Nacionālā veselības dienesta un Nodarbinātības valsts aģentūras. Pēc šo reģistru salīdzināšanas algoritms novērtē ticamāko personas dzīvesvietu un veido novērtējumu par iedzīvotāju skaitu katrā Latvijas teritorijā un valstī kopumā.

Šī būtiskā atšķirība starp datiem parāda arī to, ka, visticamāk, liela daļa ārvalstīs ilgstoši dzīvojošo Latvijas iedzīvotāju joprojām savu dzīvesvietu ir deklarējuši Latvijā.

Saskaņā ar PMLP datiem iedzīvotāju skaits sarucis visās republikas nozīmes pilsētās, izņemot Rīgu, kur tas palielinājies par 443 cilvēkiem. Visvairāk iedzīvotāju skaits samazinājās Daugavpilī (1325), Rēzeknē (670) un Liepājā (643). Savukārt tikai 18 no 110 valsts novadiem iedzīvotāju skaits pieaudzis, un tie visi ir Pierīgas reģiona novadi. Vislielākais iedzīvotāju skaita kāpums bija Mārupes (par 1179 cilvēkiem vairāk), Ķekavas (393), Garkalnes (326), Ādažu (256), Salaspils (235) un Ikšķiles (217) novadā. Neliels iedzīvotāju skaita pieaugums (no 50 līdz 200 cilvēkiem) bija arī Babītes, Carnikavas, Stopiņu, Olaines un Ozolnieku novadā.

Vienīgais iedzīvotāju skaita palielinājums, salīdzinot ar 2015.gada sākumu, ir Rīgas reģionā - par 1509 iedzīvotājiem, bet lielākais samazinājums - Latgales reģionā, kur tas samazinājies par 6127 cilvēkiem. Iedzīvotāju skaits Kurzemē samazinājās par 3937 iedzīvotājiem, Vidzemē - par 3425 iedzīvotājiem un Zemgalē - par 3382 iedzīvotājiem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)