Banner 980x90

Pētījumā konstatēts apdraudējums Saulkrastu un Jaunķemeru kāpu biotopiem

Jelgava24.lv
Jelgava24.lv
Veicot dabas vērtību novērtēšanu Saulkrastu un Jaunķemeru piekrastē, eksperti konstatējuši, ka šajās teritorijās ir apdraudēti kāpu biotopi, aģentūra LETA uzzināja Dabas aizsardzības pārvaldē.

Pētījums veikts saistībā ar piekrastes dabas vērtību novērtēšanu no cilvēka interešu skatpunkta, mēģinot apzināt, kādus labumus cilvēks var gūt no ekosistēmām piekrastē. Izvērtēšana veikta pēc ekosistēmu pakalpojumu (EP)EP nodrošinājuma ziņā vērtīgākās teritorijas pieejas, kas Latvijā ir jaunums. Šī metode ļauj telpiski raksturot atsevišķu ekosistēmu pakalpojumu izplatību un nozīmīgumu pētījuma teritorijās, kā arī apzināt.

Kartēšanas laikā eksperti secinājuši, ka Jaunķemeru piejūras mežaino kāpu kvalitāte ir izcila, bet priekškāpu un embrionālo kāpu kvalitāte ir zema, jo tās regulāri tiek degradētas nepiemērotas apsaimniekošanas rezultātā. Tikmēr Saulkrastos mežaino piejūras kāpu kvalitāte ir vērtējama no vidēji labas līdz labai, priekškāpu kvalitāte ir laba, bet embrionālo kāpu kvalitāte vērtējama kā vidēja.

Eksperti gan secinājuši, ka kāpu biotopi ir apdraudēti abās pilotteritorijās. Arī pieejamā informācija par Inčupi liecina, ka arī tā nav labā kvalitātē.

Pētījumā norādīts, ka Ķemeru un Saulkrastu pašvaldību plāni par kūrorta parka un dabas dizaina parka izveidošanu radītu antropogēno slodzi un izmaiņas ekosistēmas kvalitātē, tomēr šī ietekme nebūtu nozīmīga, taču palielinātos kultūras pakalpojumu vērtības abās teritorijās. Savukārt Jaunķemeros ietekme būtu arī uz savvaļas ogu ražu, kas, pateicoties tam, ka samazināsies audzes biezība, varētu pieaugt.

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)