Banner 980x90

Pasaules vides dienā Dabas aizsardzības pārvalde laiž klajā infografiku par apdraudēto savvaļas sugu suvenīriem

Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay
Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay
Apvienoto Nāciju organizācijas izsludinātā Pasaules vides diena 5.jūnijā tiek atzīmēta jau kopš 1974.gada. Šajā laikā uzmanība pievērsta klimata pārmaiņām, ilgtspējīgai attīstībai, vides piesārņojumam un kolektīvām rīcībām šo problēmu risināšanā. Šogad pirmo reizi Pasaules vides dienas tēma ir "Nulles tolerance savvaļas sugu nelegālajai tirdzniecībai" ar mērķi vērst sabiedrības uzmanību uz savvaļas sugu nelegālās tirdzniecības negatīvo ietekmi uz dabas daudzveidības saglabāšanos un sociālekonomiskajiem apstākļiem globālā mērogā.

Kā pilsētas informācijas portālu tīklu Pilseta24.lv informēja Dabas aizsardzības pārvaldes Sabiedrisko attiecību un vides izglītības nodaļas darbinieks Andris Soms, gaalvenais globālais rīks ilgtspējīgas savvaļas sugu starptautiskās tirdzniecības nodrošināšanai un nelegālās tirdzniecības apkarošanai ir 1973. gada Vašingtonas konvencija par starptautisko tirdzniecību ar apdraudētajām savvaļas augu un dzīvnieku sugām jeb CITES. Viens no šīs problēmas risināšanas līdzekļiem ir sabiedrības izglītošana. Par CITES ieviešanu un uzraudzību Latvijā rūpējas Dabas aizsardzības pārvalde. Zinot, ka Latvijā nozīmīga daļa CITES pārkāpumu ir izdarīti nezināšanas dēļ, ārvalstīs iegādājoties un Latvijā bez nepieciešamajiem dokumentiem ievedot apdraudēto sugu suvenīrus, Dabas aizsardzības pārvalde sagatavojusi infografiku ar tūristiem noderīgu informāciju par apdraudēto sugu suvenīriem.

Nelegālā savvaļas sugu tirdzniecība pēdējās desmitgadēs no nezināšanas izraisīta noziedzības veida ir kļuvusi par vienu no ienesīgākajiem un straujāk augošajiem organizētās noziedzības veidiem pasaulē. Atsevišķās valstīs šīs nelegālā rūpala dēļ vairākas sugas ir izmirušas vai atrodas uz izmiršanas sliekšņa. Piemēram, degunradžu ragu pieprasījuma veicinātās malumedniecības dēļ šie dzīvnieki vairs nav sastopami Vjetnamā un Mozambikā. Vienlaikus nelegālā savvaļas sugu tirdzniecība kalpo kā nozīmīgs peļņas avots dažādiem nemiernieku un pat teroristu grupējumiem, tādējādi pasliktinot miera un drošības apstākļus gan lokālā, gan globālā mērogā. Savukārt nelegālās tirdzniecības veicinātā harizmātisko sugu – lauvu, ziloņu, degunradžu, u.c. – izzušana atņem vietējām kopienām peļņas iespējas no tādu šo sugu ilgtspējīgas izmantošanas veidiem kā savvaļas sugu fotografēšana, ekskursijas gidu pavadībā u.c. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)