Banner 980x90

Gašpuitis: aizbraucēju skaits lēni noplok

Iedzīvotāju emigrācijas plūsmas pārsteigumus neuzrāda - emigrācijas vilnis pamazām noplok, ko nosaka gan ekonomisko apstākļu uzlabošanās, gan tas, ka aizbraucēju skaita potenciāls tomēr ir ierobežots, vērtē "SEB bankas" makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis.

Viņaprāt, jārēķinās, ka šāda tendence tuvākajos gados saglabāsies, ko koriģēs ekonomikas spēja ģenerēt izaugsmi un iedzīvotāju vērtējums par nākotnes perspektīvām. Tomēr arī pie pozitīvās izaugsmes scenārija aizbraucēju skaits būs pietiekami nozīmīgs, kā dēļ šis jautājums vēl ilgi būs viens no ekonomiskās politikas top aktualitātēm, jo lielākā daļa no visiem emigrantiem (pērn tie bija 83%) ir darbspējas vecumā ar lielu jauniešu īpatsvaru. Tas jau ne tik tālā nākotnē sola ļoti nozīmīgus izaicinājumus ekonomikas ilgtspējai, sociālajai un arī politiskajai sistēmai, tiem Latvijā palikušajiem, kas patlaban jūtas pietiekami ērti, brīdina makroekonomikas eksperts.

Gašpuitis atzīst, ka, protams, emigrāciju mehāniski apstādināt nebūs iespējams. Tas ietver plašu pasākumu kopumu, tai skaitā tiekot skaidrībā ar attieksmi pret imigrāciju. Aizbraucēji iedzīvotāju samazināšanās tendenci tikai pastiprina, tādējādi fokusā jānotur tieši dzimstības palielināšana.

Pilseta24.lv jau vēstīja, ka starptautiskās ilgtermiņa migrācijas dēļ Latvijas iedzīvotāju skaits 2013.gadā samazinājās par 14,3 tūkstošiem jeb 0,7%, kas ir par 2,4 tūkstošiem vairāk nekā 2012.gadā, kad iedzīvotāju skaits starptautiskās ilgtermiņa migrācijas dēļ samazinājās par 11,9 tūkstošiem jeb 0,6%

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)