Banner 980x90

Desmit Saeimas opozīcijas deputāti pieprasa Šadurska atvainošanos par sākotnēji nekorektu 1,7 miljonu eiro sadalījumu pedagogu algām

Rīga, 7.dec., LETA. Desmit Saeimas opozīcijas deputāti pieprasa izglītības un zinātnes ministra Kārļa Šadurska (V) skaidrojumu un atvainošanos par sākotnēji nekorekti virzītu 1,7 miljonu eiro sadalījumu.

Kā aģentūra LETA uzzināja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrībā (LIZDA), desmit deputāti ir atsaukušies arodbiedrības lūgumam vērsties pie Šadurska ar jautājumu skaidrot, kurš Izglītības un zinātnes ministrijā deva rīkojumu par 1,7 miljonu eiro sadali neatbilstošam mērķim.

Rudenī Ministru kabinetā izskatīts jautājums par mērķdotāciju sadalījumu pašvaldībām - pašvaldību izglītības iestādēm 2016.gadam, nesadalot 1,7 miljonus eiro, jo rīkojuma projektā šī mērķdotācijas daļa bija paredzēta neatbilstošam mērķim, norādīja LIZDA. Tā kā iepriekš iedalītie deviņi miljoni eiro bija paredzēti pedagogu atalgojuma reformai, LIZDA uzskata, ka no IZM puses tika pieļauts nopietns pārkāpums finansējuma sadalē, turklāt pedagogi un sabiedrība kopumā tika maldināta, un daļai pedagogu tika liegta iespēja saņemt augstāku atalgojumu no šī gada 1.septembra.

LIZDA 13.oktobrī sāka parakstu vākšanas akciju par minētās naudas summas saglabāšanu izglītības nozarē un par disciplinārlietas ierosināšanu IZM. Akcijā piedalījās 17 385 izglītības nozarē strādājošie no 697 izglītības iestādēm.

Kolektīvais iesniegums 1.novembrī tika iesniegts Valsts kancelejā, taču 28.novembrī LIZDA ir saņēmusi vēstuli no Ministru prezidenta biroja, kurā teikts, ka arodbiedrības "kolektīvais iesniegums par naudas līdzekļu izlietojumu pedagogu darba samaksas paaugstināšanai un disciplinārlietas ierosināšanu Ministru prezidenta Māra Kučinska uzdevumā nosūtīts izglītības un zinātnes ministram Kārlim Šadurskim izvērtēšanai un objektīvas lietas apstākļu noskaidrošanai".

LIZDA secinājusi, ka IZM nav bijusi vēlēšanās noskaidrot atbildīgo, kā arī to, ka ministrija nespēs pati veikt objektīvu lietas apstākļu noskaidrošanu, jo pati ministrija jau sākotnēji tālāk virzījusi nekorektu finansējuma sadali. Līdz ar to LIZDA vērsās pie Saeimas deputātiem, lai tie iesniegtu pieprasījumu Šadurskim sniegt atbildes uz LIZDA jautājumiem - kāpēc IZM netika ierosināta dienesta izmeklēšana, lai noskaidrotu, kurš ministrijā deva rīkojumu naudu izlietot citam mērķim, kā arī kurš un kāpēc deva rīkojumu finansējumu izlietot internātskolu uzturēšanas izdevumu segšanai.

Uzklausot arodbiedrības lūgumu, desmit deputāti pieprasa piemērot piemērot normatīvajos aktos paredzēto sodu atbildīgajam IZM darbiniekam, kā arī Šadurskim publiski atvainoties par sākotnēji nekorekti virzītu mērķdotācijas sadalījumu un pieļauto atalgojuma samazinājumu mācību gada pirmajos mēnešos.

Šādu prasību parakstīja deputāte Inga Bite (LRA), Inguna Sudraba (NSL), Valērijs Agešins (S), Mārtiņš Šics (LRA), Jūlija Stepaņenko (S), Gunārs Kūtris (NSL), Ņikita Ņikiforovs (S), Arvīds Platpers (NSL), Rihards Melgailis (LRA) un Boriss Cilevičs (S).

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)