Banner 980x90

Dabas aizsardzības pārvalde saņēmusi ap pustūkstoti ziņojumu par roņu mazuļiem piekrastē

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Ik pavasari aptuveni mēneša garumā jūrmalas piekrastē nonāk roņu mazuļi. Šopavasar Dabas aizsardzības pārvaldes speciālisti saņēmuši teju pustūkstoti iedzīvotāju zvanu un elektroniskās vēstules par piekrastē novērotiem roņu mazuļiem. Lielākā daļa ziņotāju pauduši satraukumu par ronēnu drošību un veselību.

Kā pilsētas informācijas portālu tīklu PIlseta24.lv informēja Dabas aizsardzības pārvaldē, iestādes inspektori un eksperti devušies vairākos desmitos apsekojumu, lai pieņemtu lēmumu, vai ronēns ir apdraudēs un transportējams aprūpei Rīgas Nacionālajā Zooloģiskajā dārzā.

Zooloģiskajā dārzā šopavasar nogādāti astoņi ronēni, viens no viņiem smago traumu dēļ – eitanazēts. Ronēni, galvenokārt, nogādāti no Vecāķiem, Mangaļsalas, Bulduriem, Mellužiem. Lielāko daļu no viņiem pārvest nolemts mazā svara un brūču (iespējams, suņu vai lapsu kodumu) dēļ. Ronēni, tradicionāli, atveseļosies un paaugsies Zooloģiskajā dārzā, un tad tiem tiks gādātas jaunas mājas. Jāpiebilst, ka pērn no Rīgas Nacionālajā Zooloģiskajā dārzā nogādātajiem septiņiem Latvijas piekrastē nokļuvušiem roņu mazuļiem trīs devušies uz Maskavas zoodārzu, divi pelēkie ronēni turpināja dzīvi Baltijas jūrā, viens pogainais ronēns devies uz Poliju.

Dabas aizsardzības pārvaldes speciālisti atzīst, ka sabiedrībā kopumā izpratne par rīcību, atrodot ronēnu, ir uzlabojusies. Gan diskusijas sociālajos tīklos, gan, piemēram, piekrastē smiltīs blakus ronēnam atstāts teksts "Neaiztiec ronēnu! Viņš tikai atpūšas!" apliecina, ka iedzīvotāji izglīto viens otru. Šajā pavasarī secināts, ka sākotnēji, visticamāk, veseliem roņiem pāri nodara bez saimnieka uzraudzības atstāti vai klaiņojoši suņi. Tāpēc nākamajos gados vairāk tiks strādāts, lai vērstu suņu saimnieku uzmanību šim apstāklim. Tāpat secināts, ka noderīga būtu informācijas infrastruktūra, kas populārākajās piekrastes pastaigu vietās vēstītu par "roņu mazuļu laiku" un labāko cilvēka rīcību, jo bieži cilvēki savas nezināšanas dēļ cenšas "palīdzēt" dzīviem, veseliem ronēniem, kuriem nav nepieciešama cilvēka iejaukšanās viņu dabiskajā procesā.

Baltijas jūrā mīt trīs sugu roņi, no kurām divas ir satopamas arī mūsu piekrastē.

Visbiežāk sastopams ir pelēkais ronis. Tas ir augumā lielākais Baltijas jūras ronis. Aukstās ziemās mātītes mazuļus laiž pasaulē uz ledus. Tur tiem ir liela platība un maza savstarpējā konkurence. Mazos nomaldījušos ronēnus šādos gados ļoti reti var sastapt Latvijas "lielās jūras" piekrastē no Kolkas līdz Papei, kā arī tālāk uz dienvidiem Lietuvas teritorijā. Siltās ziemās, kad ledus ir maz un Rīgas līcis nav aizsalis, roņu mātēm mazuļi jālaiž pasaulē Igaunijas neapdzīvotajās salās vai uz tuvumā esošā ledus. Tur konkurence ir lielāka ierobežotās platības dēļ. Tāpēc daļa ronēnu pazaudē mātes un otrādi. Ronēni netiek pietiekami izbaroti, viņiem neuzkrājas zemādas tauku slānis. Tāpēc tie nāk krastā sildīties.

Retāk sastopams Baltijas jūrā ir augumā vismazākais – pogainais ronis. Šī suga vairāk uzturas jūras ziemeļu daļā. Mazuļi dzimst uz ledus vai arī piekrastē.

Trešā suga ir plankumainais ronis, kas uzturas Baltijas jūras dienvidrietumu daļā. Latvijā novēroti tikai divas reizes. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)