Banner 980x90

Dabas aizsardzības pārvalde atgādina – no 1.jūnija līdz 15.augustam nevarēs peldēties Ummja ezerā 

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Iestājoties vasarīgi siltam laikam, kad aizvien vairāk cilvēku dodas meklēt veldzi dažādās ūdenstilpēs, Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) atgādina, ka Piejūras dabas parkā esošajā Ummja ezerā no 1.jūnija līdz 15.augustam, sargājot ļoti retu un tādēļ īpaši aizsargājamu augu – Dortmaņa lobēliju, būs peldēšanas aizliegums. DAP aicina šajā laikā Ummja ezera krastus izmantot tikai skaistai pastaigai, bet atpūtai uz ūdens un pie tā izvēlēties citu ūdenstilpni tuvākajā apkārtnē.

Ummja ezers ir tikai viens no dažiem Latvijā vēl atlikušajiem oligotrofajiem jeb dzidra ūdens ezeriem, un tajā aug tikai šādos ezeros sastopams augs Dortmaņa lobēlija — vienīgā Latvijā sastopamā Lobēliju dzimtas suga, kas ir ļoti reta un tādēļ īpaši aizsargājama. Pēdējo 100 gadu laikā ezeru aizaugšanas un ūdens piesārņošanas dēļ šis augs izzudis jau vairāk nekā 20 Latvijas ezeros. 

Šī mazā, trauslā puķīte ir pielāgojusies dzīvei ūdenī. Tā sakņojas ezera dibenā pavisam nelielā dziļumā, tāpēc pārsvarā sastopama ezera piekrastē. Jūlijā tā paceļ virs ūdens 40–70 cm garu stublāju un zied ar baltiem ziediem, nobriedinot sēklas virs ūdens. Dortmaņa lobēlijas lielākais drauds ir ezera ūdens piesārņošana ar biogēniem (pamatā fosfora savienojumiem), un šo vielu pieplūde ūdenstilpēs pārsvarā notiek tieši lielā peldētāju skaita dēļ. 

Tāpēc, lai netraucētu šī trauslā un neparastā auga ziedēšanu, jau vienpadsmito gadu ir spēkā Ministru kabineta noteikumi Nr. 204 "Dabas parka "Piejūra" individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi", kuros noteikts aizliegums peldēties un atrasties ar laivu Ummja ezerā no 1.jūnija līdz 15.augustam. Tā vietā atpūtai ūdenī DAP iesaka izmantot, piemēram, Lilastes ezeru, Dzirnezeru, Pulksteņezeru, Kadagas ezeru, Lielo un Mazo Baltezeru, Rīgas jūras līča pludmales un Gaujas krastus.

DAP vides inspektori un pašvaldības darbinieki, uzraugot normatīvo aktu ievērošanu īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, tāpat kā katru gadu, kontrolēs arī iepriekš minēto ierobežojumu ievērošanu Ummja ezera apkārtnē. Sīkāk ar Dabas parka "Piejūra" individuālajiem aizsardzības un izmantošanas noteikumiem var iepazīties tīmekļa vietnē www.likumi.lv. 

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)