Banner 980x90

Carnikavā atrasta sena piemiņas plāksne kritušajiem karavīriem

Valmiera24.lv
Valmiera24.lv
Veicot Carnikavas baznīcas restaurēšanas darbus, zem vecās betona grīdas ir atrasta piemiņas plāksne Latvijas atbrīvošanas cīņās un Pirmajā pasaules karā kritušajiem karavīriem, aģentūru LETA informēja Carnikavas novada domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Sandra Baltruka.

Šī piemiņas plāksne, kas savulaik baznīcā tika uzstādīta par tautas saziedotajiem līdzekļiem, bija pazudusi daudzus gadus.

Informācija par piemiņas plāksni Carnikavas luterāņu baznīcā bija publicēta 1937.gadā Latvijas Bruņoto spēku laikrakstā "Latvijas Kareivis".

Uz plāksnes vēstīts: "Latvijas atbrīvošanas cīņās un pasaules karā kritušiem un mirušiem Carnikavas draudzes dēliem. Lai viegla Jums ir Tēvu zemes smilts! Jūsu upuris Tēvu zemei un viņas slavai, uz viņas brīvību un laimi!" Atrastā plāksne tiks restaurēta, un pēc tam to plānots novietot atpakaļ Carnikavas baznīcā.

Veicot Carnikavas dievnama pamatu izbūves darbus, pagājušajā nedēļā atrasti arī divi seni apbedījumi. Ļoti iespējams, ka tie ir vairāk nekā 300 gadus veci. Baznīcu un visus atradumus ir apsekojusi Valsts kultūras pieminekļu un aizsardzības inspekcija, kas kontrolē dievnama restaurācijas gaitu.

Carnikavas luterāņu baznīca ir iekļauta Valsts aizsargājamo pieminekļu sarakstā kā vietējās kultūras vēstures un kultūras piemineklis. Carnikavas dievnams ir unikāls - tas Siguļos atrodas jau gandrīz 290 gadu un ir vienīgā koka baznīca, kas saglabājusies Vidzemes piekrastē.

Carnikavas dievnama būvniecība tika pabeigta 1728.gadā, un pašlaik baznīca tiek atjaunota, lai tajā atkal varētu notikt dievkalpojumi.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)