Banner 980x90

Ar speciālu rīku analizēs Saeimas debatēs pausto

Foto: Reinis Inkēns/ Saeimas Administrācija
Foto: Reinis Inkēns/ Saeimas Administrācija

Nākamnedēļ, 8.decembrī, Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) notiks Saeimas debašu datoranalīzes rīka atklāšana, aģentūru LETA informēja RSU pārstāvis Edijs Šauers.

Saeimas debašu korpusā jeb lingvistiskajā "ķermenī" ietverti visi vārdi, kurus deputāti teikuši no tribīnes, kā arī klieguši no zāles periodā no 1993. līdz 2015.gadam. Kopumā tie ir 13 000 000 vārdu.

Ar jauno rīku būs iespējams analizēt politisko diskursu. "Analizējot automātiski tik lielu vārdu skaitu, ir iespējams skaidrot politiskās runas kopsakarības. Mēs varam uzzināt ne tikai par deputāta vai partijas nostāju kādā jautājumā, bet arī novērtēt, vai deputāti uzņemas atbildību par teikto," norādīja Šauers.

Jaunais rīks ar tajā pieejamo analīzes metodi būs noderīgs ne tikai lingvistiem, bet arī politologiem, sociologiem un ekonomistiem, norādīja Šauers.

Rīka prezentācija sāksies plkst.14.00 un notiks RSU Hipokrāta auditorijā. Jaunā rīka prezentāciju vadīs RSU profesors Sergejs Kruks.

Tāpat 8.decembrī no plkst.17.00 līdz 20 RSU 1.auditorijā papildus notiks arī speciāls seminārs par jaunā rīka lietošanu, kurā iespēja piedalīties būs gan Saeimas, gan mediju pārstāvjiem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)