Banner 980x90

Aptauja: Vairums jauno uzņēmēju sāk biznesu par savu naudu

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG

Vairākums jauno uzņēmēju Latvijā, Lietuvā un Igaunijā sava biznesa sākšanai izmantojuši pašu uzkrāto kapitālu bez banku un valsts palīdzības un bez Eiropas Savienības (ES) fondu iesaistes, secināts "SEB bankas" veiktajā aptaujā visās trīs Baltijas valstīs.

Aptaujas dati liecina, ka 70% jauno uzņēmēju Latvijā sava biznesa sākšanai izmantojuši pašu uzkrāto kapitālu. Ja ar pašu līdzekļiem nepietiek, jaunie uzņēmēji aicina palīgā ģimeni vai draugus. Tikai daži, sākot jaunu biznesu, mēģina iegūt banku vai valsts finansējumu vai arī piesaistīt ES fondu līdzekļus. Līdzīga situācija ir arī citās Baltijas valstīs - 76% Lietuvas un 75% Igaunijas jauno uzņēmēju atzīmējuši, ka sākuši biznesu, izmantojot savus uzkrājumus.

"SEB bankas" valdes loceklis Arnis Škapars atzīst, ka biznesa sākšanai parasti ir nepieciešams neliels starta kapitāls, tāpēc uzņēmējdarbības sākšana lielākoties tiek finansēta no paša uzņēmēja līdzekļiem vai piesaistot radinieku un draugu palīdzību. Apzinoties risku, jaunie uzņēmēji dažreiz nav gatavi uzņemties saistības. Tāpēc sākumposmā svarīgs ir valsts vai pašvaldību atbalsts. Pēc tam, kad bizness ir ieguvis stabilu pamatu un ir vēlme paplašināties un nonākt nākamajā līmenī, bankas jau var piedāvāt ilgtermiņa finansējumu ar izdevīgiem nosacījumiem. Jo pārdomātāks ir biznesa plāns un skaidrāks ir uzņēmēja redzējums sava biznesa attīstībai, jo labāki būs kreditēšanas nosacījumi, norāda bankas valdes loceklis.

Aptauja atklāja, ka 79% Igaunijā, 67% Latvijā un 60% Lietuvā ir pārliecināti, ka bankas var palīdzēt biznesa sākšanā. Turklāt jaunajiem uzņēmējiem ir svarīgi ne vien finansēšanas nosacījumi, bet arī konsultantu un mentoru atbalsts. Uzņēmēji augstu novērtē iespēju saņemt bankā ar biznesa sākšanu saistīto informāciju.

Jaunie uzņēmēji aptaujā atzīmējuši, ka sev interesējošo informāciju meklē internetā, bet ne vienmēr izdodas atrast to, kas būtu noderīgs un vajadzīgs. Ievērojot klientu vajadzības, "SEB banka" izstrādājusi atsevišķu mājaslapu, kas domāta jaunajiem uzņēmējiem, - "seb.lv/startup". Tur vienuviet atrodama informācija, kas var noderēt biznesa sācējiem: kas ir biznesa ideja, kā izveidot biznesa plānu, kur jāmeklē finansējums, kā reģistrēt uzņēmumu, kādi nodokļi būs jāmaksā utt.

Aptaujas dati liecina, ka, izvēloties finanšu partneri, jaunie uzņēmēji visaugstāk novērtē iepriekšējo sadarbību privātpersonas statusā, banku drošību kopumā, ka arī ērtu internetbanku un mobilo banku.

Aptauju vasarā veica "SEB banka" sadarbībā ar mediju aģentūru "Mindshare" ar mērķi noskaidrot, cik liela ir Baltijas valstu iedzīvotāju vēlme kļūt par uzņēmējiem, kādi ir būtiskākie šķēršļi, ar kuriem potenciālie uzņēmēji saskaras sākumposmā un attīstot savu biznesu. Aptaujā piedalījās 1759 respondenti, no tiem 561 - Latvijā, 586 - Igaunijā un 612 - Lietuvā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)