Banner 980x90

Ādažu Vējupes piesārņojumu izraisījusi krāsviela ar svina saturu

Ilustratīvs foto/ Foto: Saulkrasti24.lv
Ilustratīvs foto/ Foto: Saulkrasti24.lv

Ādažu novada Vējupes ūdenī bija nonākusi krāsviela, kurai tās sastāvā esošā svina koncentrācija desmit reizes pārsniegusi pieļaujamo daudzumu, aģentūra LETA uzzināja Valsts vides dienestā (VVD).

Veiktās analīzes uzrāda, ka ūdenī bija nonākusi polimēra bāzes veidota krāsviela, kas satur azokrāsvielas funkcionālās grupas un svinu. Turklāt svina koncentrācija desmit reizes pārsniegusi virszemes ūdeņos pieļaujamo apjomu. Vienlaikus dienests uzsver, ka situācija upē tiek kontrolēta un tā nav uzskatāma par kritisku.

Laboratorijas "BIOR" eksperti gan uzsver, ka paraugi tika ņemti no vietām ar augstu piesārņojuma koncentrāciju, tāpēc analīžu rezultāti neatspoguļo kopējo Vējupes ūdens kvalitāti. Vietās, kur bijusi mazāka piesārņojuma koncentrācija, virszemes ūdens kvalitāte atbilst normai. Piesārņojums upē koncentrējies tajās vietās, kur ūdens bija iekrāsojies koši rozā krāsā, secinājuši speciālisti.

VVD Lielrīgas reģionālā vides pārvalde jau lūgusi Ādažu novada atbildīgās iestādes izvērtēt Vējupes ietekmi uz sabiedrības veselību un drošību, kā arī ūdens izmantošanu.

Jau ziņots, ka februāra sākumā Ādažu iedzīvotāji VVD ziņojuši par rozā krāsas ūdeni vietējā Vējupē. Uz norādīto vietu devās inspektori, kuri noņēma ūdens paraugus un nodeva laboratorijas speciālistiem, kas noteiks piesārņojuma sastāvu.

Sākotnējie analīžu rezultāti liecinājuši, ka upes ūdens atbilst virszemes ūdens kvalitātei.

Tikmēr VVD inspektori ūdenstilpē konstatējuši arī ūdens saduļķojumu un nelielu skaitu bojāgājušu zivju.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)