Banner 980x90

Ādažu novadā Eiropas kultūras mantojuma dienās godinās Alderu parku

Foto no Ādažu muzeja arhīva
Foto no Ādažu muzeja arhīva
Ādažu novada pašvaldība dalībai Eiropas kultūras mantojuma dienām pieteikusi Alderu parku, pilsētas informācijas portālu Saulkrasti24.lv informēja Ādažu novada pašvaldībā.

9.septembrī Eiropas kultūras mantojuma dienu ietvaros Ādažu novadā, Alderos notiks Alderu parka informatīvā stenda atklāšana, bijušo plostnieku godināšana, ekskursija pa Alderu parku, bet no plkst.13.00 – Alderu parka un kanāla malas sakopšanas talka, pēc tās – garda zupa!

"Alderu parks ir mazs gabaliņš no iepriekšējo paaudžu dzīves liecībām, kaut arī maz vairs palicis no kādreizējās godības, tā ir vieta ar kultūrvēsturisku vērtību, kuru ādažnieki vēlas saglabāt un nodot tālāk nākamajām paaudzēm," stāsta Ādažu muzeja vadītāja Elita Pētersone.

Alderu parka veidošanās pirmsākumi meklējami vēl pirms laika, kad 1903. gadā sāka darboties Alderiem cauri ejošā unikālā inženiertehniskā būve Gaujas-Daugavas kanāls. Objekts, kurš radās līdz ar saimnieciskās rosības uzplaukšanu, Rīgai kļūstot par Krievijas lielāko koku eksporta ostu. ’’Vidzemes zelts’’ jeb vērtīgais kokmateriāls no Gaujas pa jaunradīto kanālu tika pludināts uz Rīgu.

Gaujas - Daugavas kanāls, savā ceļā šķērsojot Ādažu pagasta teritoriju un Mazo Baltezeru, deva peļņas iespējas gan ādažniekiem, gan apkārtnes ļaudīm, kuri, izvēloties bīstamo plostnieka arodu, apmetās uz dzīvi Alderos. Savu vietas vārdu Alderi ieguva no populārās muižas alus darītavas, kas 19.gadsimtā ar savu produkciju spēja veiksmīgi konkurēt ar lielajām vācu alus darītavām.

Eiropas kultūras mantojuma dienas ir starptautiska iniciatīva, kas katru gadu septembrī aicina kultūras pieminekļu saimniekus uzņemt ieinteresētus ciemiņus, lai dalītos zināšanās un veidotu saikni ar kultūras mantojumu, iepazīstot to iespējams neikdienišķā veidā. Šogad šī tradīcija visā Eiropā notiks jau 25. reizi.

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija 2016.gada Eiropas kultūras mantojuma dienas Latvijā velta kultūrvēsturiskajai ainavai, lai akcentētu tās īpašo lomu cilvēka dzīves kvalitātes veidošanā un ceļā uz Latvijas simtgadi aicinātu pievērst uzmanību kultūrvēsturiskajai ainavai. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)