Banner 980x90

Ādažu dome: Pārņemot Ādažu poligonu šķērsojošu ceļu, valdībai jānodrošina alternatīvs maršruts

Rīga, 15.nov., LETA. Potenciāli pārņemot aizsardzības resora valdījumā Ādažu poligonu šķērsojošo Iļķenes ceļu, valdībai civiliedzīvotājiem ir jānodrošina alternatīva ceļa izveide, aģentūrai LETA pauda Ādažu novada priekšsēdētājs Māris Sprindžuks (LRA).

Sprindžuks pastāstīja, ka patlaban cauri Ādažu poligonam iet pašvaldībai piederošais Iļķenes ceļš, kas kalpo gan militārajai funkcijai, gan arī ir vienīgais asfaltētais ceļš, kas savieno Iļķenes ciemu, kurā atrodas pāris māju un atpūtas bāze, ar Ādažu centru. Ceļa duālā funkcija neradīja lielas problēmas, kad poligonā notika maz mācību. Tagad poligonā arvien biežāk trenējas NATO spēki un militārā aktivitāte uz Iļķenes ceļa pieaug.

Ādažu mērs uzsvēra, ka militāro darbību dēļ ceļš civiliem mērķiem gandrīz vairs nav izmantojams.

Vasarā Aizsardzības ministrija (AM) vērsās pie pašvaldības ar piedāvājumu, ka ministrija varētu pārņemt Iļķenes ceļu savā valdījumā, tomēr tad ir nepieciešams izveidot drošu alternatīvu Iļķenes iedzīvotājiem.

Sprindžuks pastāstīja, ka patlaban vienīgā alternatīva, kā iedzīvotājiem nokļūt no Iļķenes uz Ādažiem, ir vecs meža ceļš, kas iet gar Gauju. Lai gan tas ir grantēts un izbraucams, tajā tikai ar grūtībām var izmainīties divas mašīnas, dažkārt tas applūst, bet liela vēja vai vētras laikā uz tā mēdz apgāzties koki, norobežojot ceļu.

Patlaban ir izskatīti divi varianti, kā ierīkot drošu ceļu, pa kuru Iļķenes iedzīvotāji varētu nonākt Ādažos, neizmantojot ceļu, kuru valdījumā plāno pārņemt AM.

Pirmais variants paredz veidot koka tiltu pār Gauju pie Āņiem. Šāds tilts varētu būt izdevīgāks, jo tāds jau iepriekš tur ir bijis, turklāt tas varētu kalpot arī militāriem mērķiem, jo tiktu izveidots tuvs savienojums ar Garkalnes dzelzceļa staciju, caur kuru uz poligonu ved militāro tehniku. Sprindžuks pastāstīja, ka, pēc pašvaldības veiktajiem aprēķiniem, tilta izbūve varētu maksāt aptuveni četrus līdz piecus miljonus eiro.

Otrs variants paredz pārbūvēt veco ceļu, kas iet gar Gauju un patlaban neatbilst drošības standartiem. Pārbūvējot to, būtu nepieciešams ceļu paplašināt, uz tā izveidot cietu segumu, kā arī nodrošināt ceļu pret applūšanu. Sprindžuks stāstīja, ka, veidojot divjoslu ceļu, tā izmaksas varētu sasniegt pat vienu miljonu eiro kilometrā, tāpēc kopā tas izmaksātu astoņus miljonus eiro. Ja tiktu izbūvēts šāds ceļš, Ādažu novada dome būtu mierā ar to, ka Ādažu poligonu šķērsojošais Iļķenes ceļš tiktu pilnībā slēgts civiliedzīvotājiem.

Sprindžuks pastāstīja, ka Iļķenes iedzīvotāji pamatā neatbalsta tilta būvniecību, jo viņiem būtiskāka ir nokļūšana Ādažos, nevis uz Vidzemes šosejas vai pie sabiedriskā transporta. Tomēr Ādažu mērs norādīja, ka tilta būvniecība būtu vienkāršāka, jo, tam kalpojot arī militāriem mērķiem, valdībai varētu būt vienkāršāk budžetā atrast līdzekļus.

Ādažu pašvaldības vadītājs uzsvēra, ka gan tilta būvniecība, gan ceļa pārbūve prasītu vairākus gadus, jo ir jāizveido projekts, jāatrod finansējums un projekts jārealizē. Tāpēc šobrīd būtiski, lai tiktu pieņemts valdības līmeņa rīkojums par alternatīva jeb kompensējoša ceļa izbūvi un termiņu, kurā tas tiks izdarīts. Iedzīvotājiem ir vajadzīga skaidra garantija, ka alternatīvs ceļš tiks izveidots un kurā brīdī. Pretējā gadījumā Iļķenes ciema iedzīvotāji būs spiest dzīvot nepilnvērtīgu dzīvi, paziņoja Sprindžuks.

Sprindžuks uzsvēra, ka jebkura alternatīvā lēmuma gadījumā nākamgad Iļķenes ceļš saglabās savu duālo raksturu kā vienīgais drošais ceļš Iļķenes iedzīvotājiem, lai arī militārā aktivitāte poligonā būs lielākā atjaunotās Latvijas brīvvalsts laikā.

Ādažu novada dome plāno, iespējams, janvārī tikties ar AM un iedzīvotājiem, lai pārrunātu tuvāko nākotni, jo 2017.gadā uz Iļķenes ceļa būs jānosaka vai nu caurlaižu režīms, vai konkrētas dienas, kurās mācības notiek un kurās nenotiek. Sprindžuks uzsvēra, ka iespējamie risinājumi ir jāpiedāvā AM.

Ādažu pašvaldībai nav tādu līdzekļu, lai tā pati uzbūvētu alternatīvu ceļu, uzsvēra Sprindžuks un pastāstīja, ka kādreiz Ādažu poligons pašvaldībai maksāja nekustamā īpašuma nodokli pilnā apmērā, tomēr 2008.gadā nodoklis militārām būvēm tika vairākas reizes samazināts, tādā veidā samazinot pašvaldības ienākumus par vairākiem miljoniem eiro.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)