Banner 980x90

Slimnīcā nogādāti 15 saulē pārkarsuši cilvēki

Rīga, 17.jūl., LETA. Pirmdien mediķu aprūpē nogādāti 15 saulē pārkarsuši cilvēki, aģentūra LETA noskaidroja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā.

Ar karstuma ietekmi slimnīcā nogādātas personas vecumā no nepilna gada līdz 66 gadiem. Galvenokārt nonākšanu šādā stāvoklī veicinājusi gan nepietiekama šķidruma uzņemšana, gan ilgstoša atrašanās saulē - atpūšoties pludmalē, strādājot dārzā vai veicot citas fiziskas aktivitātes.

Mediķi atgādina, ka, lai saudzētu savu veselību, karstajās dienās jābūt būt piesardzīgiem. Pēc iespējas mazāk dienas vidū vajadzētu uzturēties tiešajos saules staros, jāuzņem pietiekami daudz šķidruma, jāizvēlas atbilstošs apģērbs, kā arī jāparūpējas par bērniem un sirmgalvjiem.

Šajās dienās noteikti nevajadzētu visu dienu gulšņāt pludmalē, dienas vidū ilgstoši rušināties dārzā vai veikt fiziski smagu darbu, skaidroja mediķi, piebilstot, ka tāpat tveice nav piemērots laiks aktīvai sportošanai, sevišķi laikā, kad saule ir visintensīvākā (no plkst.11 līdz 15).

Tāpat bīstami ilgstoši atrasties saulē ir maziem bērniem, viņiem ieteicams uzturēties ēnā vai vēsās iekštelpās. Svarīgi ir raudzīties, lai bērni regulāri padzertos, un nekādā gadījumā nedrīkst atstāt mazuļus vienus pašus mašīnā un slēgtās telpās. Bērni var pārkarst arī, guļot nevēdinātās un karstās iekštelpās, kā arī ilgstoši uzturoties ratiņos.

Cilvēkiem, kas slimo ar hroniskām saslimšanām, karstā laikā jāatceras lietot savus pastāvīgi lietojamos medikamentus. Ar ģimenes ārstu vēlams papildus pārrunāt, kā pasargāt sevi no veselības sarežģījumiem. Īpaša uzmanība karstajās dienās nepieciešama arī slimniekiem, kuri ir piesaistīti pie gultas un paši nevar par sevi parūpēties – nodrošiniet viņu telpu pietiekamu vēdināšanu un atdzesēšanu.

Arī seniori, īpaši tie, kuri vecāki par 75 gadiem, pakļauti pārkaršanas riskam, pauda mediķi. Gados vecākiem cilvēkiem būtiski ieklausīties savā organismā un ievērot īpašu piesardzību. Senioriem, tāpat kā bērniem, labāk uzturēties ēnā un labi vēdinātās telpās, kā arī ir jādzer pietiekamā daudzumā ūdens.

Jāņem vērā, ka arī nevēdināti, pārkarsuši biroji un darbs slēgtās, uzkarsušās telpās var radīt risku cilvēka veselībai, tāpēc jāparūpējas par telpu pietiekamu vēdināšanu un atvēsināšanos arī tajās strādājošajiem.

Karstā laikā mediķi iesaka uzņemt šķidrumu vairāk nekā parasti, padzerieties vēl pirms parādās slāpes. Ieteicams pamīšus lietot vēsu ūdeni ar augļu sulu vai minerālūdeni. Nebūtu jālieto alkohols, stipra kafija un tēja, jo šie dzērieni pastiprina ķermeņa atūdeņošanos. Sava diena būtu jāplāno tā, lai varētu izvairīties no karstuma un pēc iespējas vairāk atrasties labi vēdināmās telpās. Ja jādodas ārā, jāvelk cepure un gaišas, vieglas, elpojošas drēbes, līdzi ņemot pietiekamu daudzumu ūdens. Pilsētā uz ielas jāturas vairāk ēnas pusē, meklējot iespējamu atvēsinājumu veikalos, kafejnīcās u.c. telpās ar kondicionēšanas iekārtām, savukārt dabā ik pa brīdim jāatvelk elpa ēnā. Lai atvēsinātos, mediķi iesaka vairākas reizes dienā iet vēsā dušā, vannā vai norīvējies ar slapju dvieli.

Mediķi atgādina, ka pārkaršana var izraisīt nopietnus veselības traucējumus. Ja karstajā laikā pēc uzturēšanās saulē rodas veselības problēmas, jākonsultējas ar savu ģimenes ārstu, jāvēršas pie dežūrārsta vai jādodas uz steidzamās medicīniskās palīdzības punktu. Vakaros un nakts stundās (no plkst.17 līdz 8) un brīvdienās (visu diennakti) mediķa padomu var saņemt, zvanot uz konsultatīvo tālruni 66 016 001. Ja veselības stāvoklis pasliktinās - strauji uzkāpj temperatūra un parādās drebuļi, slikta dūša ar vemšanu, apziņas traucējumi, krampji vai samaņas zudums, jāzvana pa tālruni 113.

Kopumā aizvadītajā diennaktī mediķi saņēmuši 1069 izsaukumus, no kuriem 227 saistīti ar traumām un negadījumiem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)