Banner 980x90

"Zemnieku saeima": Gads iezīmējies ar jaunu tirgu meklējumiem

Pilseta24.lv
Pilseta24.lv

Aizvadītā gada lielākās aktivitātes lauksaimniecības nozarē saistījās ar jaunu tirgu meklējumiem, kas prasīja ilgāku pielāgošanās laiku, taču kopumā bijuši mērķtiecīgi, aģentūrai LETA atzina biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

"Šogad gan ražotājiem, gan pārstrādātājiem bija jāpacenšas, lai izcīnītu vietu starptautiskajos tirgos. Lepojamies ar kooperatīvu "Mūsmāju dārzeņi", kas nodibināja jaunu sadarbību ar Uzbekistānas tirgotājiem, tirdzniecības procesā ieviešot kvalitātes shēmas. Arī rūpnīcai "Latvijas piens" šis gads ārējo tirgu apgūšanā ir bijis ļoti aktīvs," sacīja Lazdiņš.

Savukārt gada izaicinājums biedrības skatījumā ir tā dēvētās zaļināšanas obligātās prasības ieviešana "sprinta ātrumā", jo par konkrētiem nosacījumiem lauksaimnieki uzzinājuši vien pavasara sējas karstumā.

"Tomēr ar šīm birokrātiskajām, kā arī no saimnieciskā viedokļa neloģiskām prasībām veiksmīgi tikām galā. Arī maksājumu aģentūra - Lauku atbalsta dienests smago darbu paveica, un, pretstatā dažām Eiropas Savienības (ES) valstīm, mūsu elektroniskās sistēmas "nenobruka". Prasības ir pārāk birokrātiskas, mērķis padarīt lauksaimniecību zaļāku netiek pildīts, tāpēc nākamgad jāturpina dialogs ar politikas veidotājiem," atzina biedrības vadītājs.

Vienlaikus biedrība uzskata, ka gads iezīmējies ar valsts neuzticēšanos lauksaimniekiem, jo Finanšu ministrija klaji diskreditējusi lauksaimnieku viedokli, ieviešot krāsotas dīzeļdegvielas sistēmu.

"Lēmums tika pieņemts, neskatoties uz Eiropas Komisijas (EK) Nodokļu un muitas savienības slēdzienu, ka lauksaimniecības darbiem paredzēto dīzeļdegvielu var neiekrāsot. Notiekošais ir uzskatāms piemērs - pat apzinoties, ka mērķis neattaisno līdzekļus, birokrātus tas neinteresē. Par ierēdņu lēmumu no sava maciņa maksās Latvijas lauksaimnieki," sacīja biedrības vadītājs.

Kā gada kustību "Zemnieku saeima" nosauc Latvijas Zemes fonda darbības sākšanu, par gada prieku politikā - veiksmīgu Lauku attīstības programmas 2014.-2020.gadam saskaņošanu ar EK, bet par gada lepnumu - Latvijas prezidentūru ES Padomē, ES lauksaimnieku jumta organizācijas "Copa-Cogeca" prezidija sēdes novadīšanu Rīgā un "Zemnieku saeimas" pārstāves Mairas Dzelzkalējas atkārtotu ievēlēšanu starptautiskās organizācijas viceprezidentes amatā.

Tikmēr gada satricinājums biedrības skatījumā ir ģeopolitiskie saspīlējumi pasaules karstajos punktos. Bēgļu plūsmas, tirdzniecības apgrūtinājumi, fiziski apdraudējumi arvien tiešāk skar teju visas pasaules valstis, un uz šī fona politiķi, cīnoties ar migrantu krīzi, gandrīz pametuši likteņa varā lauksaimniecības nozari.

Kā gada neraža tiek definēti sarežģījumi piena lopkopībā, Āfrikas cūku mēra izplatība, bet gada zaudējums ir daudzu lopkopēju ilgi lolotās idejas - kooperatīva "Trikāta KS" maksātnespēja. Piena nozares glābšanā iesaistījās arī citu nozaru pārstāvji, graudu kooperatīvam "Latraps" pat sākot nodarboties ar svaigpiena iepirkšanu.

Savukārt saistībā ar nākamā gada iecerēm biedrībā norāda, ka lielākais izaicinājums būs zaļināšanas prasību vienkāršošana, kā arī lauksaimnieku interešu lobēšana valsts un starptautiskā līmenī.

"Zemnieku saeima" dibināta 1999.gadā un apvieno gandrīz 900 saimniecības no visas Latvijas, kopumā apsaimniekojot vairāk nekā 500 000 hektāru lauksaimniecībā izmantojamās zemes.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)