Banner 980x90

Parlaments vērtēs iespēju sabiedriskā transporta pakalpojumu pēc pieprasījuma nodrošināt arī ar vieglajiem automobiļiem

Rīga, 22.jūn., LETA. Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijās grozījumus Sabiedriskā transporta pakalpojuma likumā, kas paredz iespēju sabiedriskā transporta pakalpojumu pēc pieprasījuma nodrošināt arī ar vieglajiem automobiļiem.

Par atbildīgo komisiju noteikta Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija.

Satiksmes ministrija (SM) skaidro, ka paredzēts papildināt likumā noteikto sabiedrisko transportlīdzekļu uzskaitījumu ar vieglajiem automobiļiem. "Sabiedriskā transporta reisiem teritorijās ar mazu apdzīvotības blīvumu bieži vien ir slikti rentabilitātes rādītāji saistībā ar mazu autobusu piepildījumu. Sastopamas situācijas, kad pieprasījums pēc noteikta reisa nav vienmērīgs, kā rezultātā autobusa reisā vai tā posmā nereti nav neviena pasažiera. Jo zemāka ir sabiedriskā transporta pārvadājumu rentabilitāte, jo vairāk valsts budžeta līdzekļi ir nepieciešami to uzturēšanai. Zaudējumu kompensācijām paredzēto nepietiekamo valsts budžeta līdzekļu dēļ mazapdzīvotās lauku teritorijās aizvien vairāk tiek slēgti sabiedriskā transporta reisi un maršruti, kā rezultātā noteiktai iedzīvotāju daļai netiek nodrošinātas pārvietošanās iespējas," klāstīts likuma grozījumu anotācijā.

Pēc SM paustā, situācijas, kad sabiedriskā transporta reiss kopumā vai tā daļa tiek izpildīta bez neviena pasažiera, var tikt novērstas, izveidojot sabiedriskā transporta pakalpojumus pēc pieprasījuma. Tiek plānots, ka šādi pakalpojumi tiks nodrošināti valsts pasūtīto sabiedriskā transporta pārvadājumu ietvaros, kur pakalpojuma izpilde reisa vai reisa posmā tiks nodrošināta pēc pasažieru pieprasījuma, tas ir, ja uz to būs nopirkta biļete vai brauciens būs iepriekš pieteikts pa tālruni. Ieviešot uz pieprasījumu balstītu sabiedriskā transporta reisu izpildi, būs iespējams samazināt zaudējumu kompensāciju apmēru pārvadātājiem. Tāpat tikts saglabāta iespēja saņemt sabiedriskā transporta pakalpojumus valsts teritorijās, kas ir maz apdzīvotas un kur pieprasījums pēc regulāriem sabiedriskā transporta pārvadājumiem ir salīdzinoši zems.

Vienlaikus plānots, ka šādus reisus, kuros pārvietošanās vajadzības tiks nodrošinātas vienam līdz trim pasažieriem, varētu izpildīt ar vieglo automašīnu. Sabiedriskā transporta pakalpojumu likumā vieglā automašīna nav minēta kā pieļaujamais sabiedriskā transportlīdzekļa veids, līdz ar to ar likumprojektu tiek piedāvāts papildināt likumā noteikto sabiedrisko transportlīdzekļu uzskaitījumu ar vieglajiem automobiļiem. Viena līdz trīs pasažieru pārvadāšana ar autobusu šādos gadījumos ir saistīta ar lielām izmaksām, kam attiecīgi arī ir tieša ietekme uz kompensējamo zaudējumu apmēru. Paredzēts, ka iespēju robežās uz šiem transportlīdzekļiem tiks attiecinātas normatīvajos aktos noteiktās, uz sabiedriskajiem transportlīdzekļiem attiecināmās prasības.

Likumprojektā arī tiek precizēts, ka vieglais automobilis, ar kuru tiek veikti pasažieru komercpārvadājumi sabiedriskā transporta pakalpojuma līguma ietvarā, ir vieglais automobilis, kas ir reģistrēts kā M1 kategorijas transportlīdzeklis.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)