Banner 980x90

Neatļautajā formā iedzīvotāju aptauju par teritoriālo reformu plāno arī Carnikavas novadā

Rīga, 3.maijs, LETA. Carnikavas novada domes deputāti komitejas sēdē vienojušies organizēt novada iedzīvotāju aptauju par pašvaldības iespējamo pievienošanu citu novadu administratīvajai teritorijai, aģentūru LETA informēja pašvaldības pārstāve Ilze Cerbule.

Šo jautājumu dome plāno skatīt ārkārtas sēdē 7.maijā.

Ja domes sēdē lēmums organizēt iedzīvotāju aptauju tiks apstiprināts, aptaujas rīkošanai tiks izveidota īpaša komisija, kas darbosies saskaņā ar nolikumu. Tāpat 31.maijā plānots rīkot Tautas sapulci, kurā iedzīvotājus informēs par administratīvi teritoriālās reformas būtību un iedzīvotāju aptaujas norisi. Sapulcē tiks aicināts piedalīties arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP).

Pašvaldībā pauž, ka demokrātiska iespēja, kā noskaidrot novada iedzīvotāju attieksmi un viedokli par Carnikavas novada iespējamo pievienošanu citu novadu administratīvajai teritorijai, ir iedzīvotāju aptauja. Tāpat dome piebilst, ka Satversmes 100.pants nosaka, ka ikvienam ir tiesības uz vārda brīvību, kas ietver tiesības brīvi iegūt, paturēt un izplatīt informāciju un paust savus uzskatus.

Carnikavas domes rīkotā aptauja iecerēta no 14.jūnija līdz 16.jūnijam. Aptauja norisinātos konkrētās vietās novadā, kā arī aptaujas lapu varētu pašvaldībai iesniegt elektroniski - parakstītu ar drošu elektronisko parakstu vai autorizējoties ar "www.latvija.lv."

Aptaujas dalībnieki tiktu lūgti izteikt viedokli par jautājumu "Vai jūs atbalstāt Carnikavas novada iespējamo pievienošanu citu novadu administratīvajai teritorijai?", atzīmējot vēlamo atbildi "Jā" vai "Nē".

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas izstrādātā karte paredz Carnikavu apvienot ar Ādažiem, Garkalni, Sēju un Saulkrastiem. Tādējādi iecerēts izveidot 673,49 kvadrātkilometrus lielu pašvaldību ar vairāk nekā 38 400 iedzīvotājiem.

Carnikavas domes priekšsēdētāja Daiga Mieriņa (LZS) aģentūrai LETA paudusi viedokli, ka piedāvātā novada apvienošana ar četrām blakus esošām pašvaldībām nav loģiska un ekonomiski pamatota.

Kā ziņots, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) uzsver, ka ne likums "Par pašvaldībām", ne arī citi normatīvie akti pašlaik neparedz domei tiesības organizēt sabiedrības viedokļa noskaidrošanu, rīkojot iedzīvotāju aptauju, kas pēc savas formas atgādina iedzīvotāju piedalīšanos vēlēšanās vai vietējā referendumā un saistošā lēmuma pieņemšanā. Pašvaldības iedzīvotāju viedokli var noskaidrot, rīkojot sabiedriskās apspriedes vai socioloģiskās aptaujas.

Pūce piektdien ir izdevis rīkojumu, ar kuru aptur Jelgavas novada domes lēmumu rīkot iedzīvotāju aptauju par administratīvi teritoriālo reformu. Iepriekš apturēts arī šāds Ikšķiles novada domes lēmums, tomēr vietvara aptauju tāpat ir sākusi, tāpēc ministrs vērsies tiesībsargājošajās iestādēs, to piektdien žurnālistiem atklāja Pūce.

https://www.youtube.com/watch?v=58zadGp5QTw

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)