Banner 980x90

Latvijas Banka: Latvijā samazinās viltoto eiro skaits

2014.gadā Latvijā tika reģistrēts ap 1400 viltotu naudas zīmju, kas ir ievērojami mazāk nekā iepriekšējos gados, kad Latvijā tika reģistrēti no 15 000 līdz pat 40 000 viltotu naudas zīmju gadā, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Bankas Kases un naudas apgrozības pārvaldes Naudas tehnoloģiju daļas vadītājs Andris Tauriņš.

Viņš norādīja, ka, pateicoties savlaicīgiem sagatavošanās darbiem, plašiem iedzīvotāju un uzņēmēju informēšanas pasākumiem un cilvēku modrībai, situācija ar viltotu naudu 2014.gadā nav pasliktinājusies, tieši pretēji, viltojumu skaits ir būtiski samazinājies. Latvijas iedzīvotāji gada laikā ar eiro ir starp nācijām, kas vislabāk pārzina eiro drošības pazīmes un arī visvairāk uzticas eiro drošībai.

Pērn kopumā Latvijā reģistrēts ap 1400 viltotu naudas zīmju - ap 1000 banknošu un 400 monētu. "Tas ir būtiski mazāk nekā iepriekšējos gados - kopš 2010.gada ik gadus Latvijā tika konstatēti no 15 000 līdz 40 000 viltotu lata naudas zīmju. Turklāt arī eirozonas līmenī kopā ar Igauniju un Somiju esam starp valstīm, kur situācija naudas drošības jomā ir vislabākā," uzsvēra eksperts.

Jaunākais Eiropas Centrālās bankas pārskats liecina, ka arī eirozonā kopumā viltojumu skaits pret banknošu daudzumu apgrozībā ir neliels - 2014.gada otrajā pusgadā 507 000 viltojumu pret 16 miljardiem īstu banknošu. Lai arī atklāto viltoto banknošu skaits eirozonā kopumā otrajā pusgadā ir kāpis, vidējā viltojuma vērtība, mainoties viltojumu nominālu struktūrai, ir samazinājusies un līdz ar to arī kopējie ekonomikai nodarītie zaudējumi nav pieauguši.

Atšķirībā no lata, kad vairāk atklāja viltotu monētu (banknošu proporcija skaita ziņā bija ap 3%), eiro vairāk vilto banknotes - arī Latvijā līdz šim atklāto viltojumu proporcijā ap 70% ir banknošu viltojumi. Viltojumu kvalitāte (it īpaši monētām) pārsvarā ir zema, un pietiek cilvēkam aptaustīt, apskatīt un pagrozīt banknoti vai aplūkot rūpīgāk monētu, lai atpazītu viltotu naudas zīmi.

"Gan monētas, gan banknotes ir labi aizsargātas pret viltošanu, bet noziedznieki nesnauž. Tāpēc eirosistēma, lai ietu soli pa priekšu viltotājiem, maina banknošu dizainu un iestrādā tajās jaunas drošības pazīmes, pakāpeniski ieviešot otrās jeb Eiropas sērijas banknotes. Šogad rudenī gaidāma jaunā 20 eiro banknote," informēja Tauriņš.

Latvijas Banka aicina iedzīvotājus labi iepazīt savu naudu un pret to izturēties atbildīgi. Aizdomu gadījumā naudas zīmes var nodot īstuma pārbaudei Latvijas Bankas kasēs Rīgā, K.Valdemāra ielā 1b, kā arī filiālē Liepājā, Teātra ielā 3.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)