Banner 980x90

Infektoloģijas centrā nonāk vēl trīs pacienti ar ērču encefalītu

Rīga, 10.jūl., LETA. Nedēļas laikā Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas Infektoloģijas centrā ārstējušies vēl trīs pacienti ar ērču encefalīta vīrusu, aģentūru LETA informēja slimnīcas pārstāvis Mārtiņš Vilcāns.

Tāpat centrā ārstējies vēl viens pacients ar ērlihiozi.

Šogad kopumā Latvijas Infektoloģijas centrā ārstējušies 11 pacienti ar ērču encefalīta vīrusu, 17 pacienti ar Laimas slimību un septiņi pacienti ar ērlihiozi.

Pēc Vilcāna paustā, šogad Infektoloģijas centra laboratorijā pārbaudītas 2266 ērces, no kurām 12 ērces izrādījušās inficētas ar ērču encefalīta vīrusu. Tieši pagājušajā nedēļā inficētas izrādījušās divas pārbaudītās ērces. Pēc pacientu lūguma noņemtas 712 ērces.

Centra speciālisti atgādina, ka, dodoties dabā, apģērbs jāpielāgo tā, lai ērce nevarētu zem tā pakļūt - bikšu gali jāieliek zeķēs vai zābakos, aprocēm un apkaklei jābūt cieši pieguļošai, blūze vai krekls jāieliek biksēs. Ērces visbiežāk pieķeras garāmejošiem cilvēkiem potīšu augstumā, tādēļ, pat uz īsu brīdi iebrienot zālē, jānodrošinās, lai ērce nevarētu pakļūt zem apģērba. Visefektīvākais veids, kā sevi pasargāt no inficēšanās ar ērču encefalīta vīrusu, ir vakcinācija, taču pret citām ērču pārnēsātām slimībām, kas ir ne mazāk bīstamas, vakcīnas nav.

Kā skaidroja Infektoloģijas centra virsārste Velga Ķūse, ērces pārnēsā arī tādus mikroorganismus kā ērlihijas. Daļā gadījumu ērlihioze norit vieglā formā un pāriet pati no sevis, taču daļai pacientu izraisa gripai līdzīgus simptomus - drudzi, vājumu, galvassāpes un muskuļu sāpes. Nereti parādās arī izsitumi pa visu ķermeni. Ērlihiozes simptomi parasti sāk izpausties 1-2 nedēļas pēc ērces piesūkšanās. Ērlihiozi ārstē ar antibiotikām, un pret šo slimību vakcinēties nav iespējams. Pēc slimības pārslimošanas ilgstoši saglabājas aizsargvielas asinīs, un tikmēr ar ērlihiozi atkārtoti inficēties nevar.

Pērn ar ērču encefalītu saslima 214 cilvēki, ar Laimas slimību - 612 cilvēki, bet ērlihioze tika konstatēta 26 cilvēkiem, liecina aģentūras LETA arhīvā esošā informācija.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)