Banner 980x90

Čuguna krāsniņas siltumam – kā izvēlēties labāko?

Foto: Shutterstock.com/Beate Panosch
Foto: Shutterstock.com/Beate Panosch
Dzīvokļos un privātmājās jau labu laiku pilnā sparā rit apkures sezona. Tāpēc ir jāseko līdzi, lai siltumapgāde katrai mājsaimniecībai ir efektīva un tajā pašā laikā arī ekonomiski izdevīga. Taču realitātē iedzīvotāju domas par to, kāda apkures sistēma ir izdevīgākā, atšķiras. Daļa ir apmierināta ar esošo apkures sistēmas veidu, bet citi jau ilgu laiku sūdzas par nepietiekamu siltumu iekštelpās un meklē kaut ko citu. Ja apzināties, ka līdzšinējā krāsniņa vairs nepilda savas funkcijas maksimāli augstā kvalitātē, tad, iespējams, ir īstais laiks to nomainīt pret jaunu. Praktiski un zinoši saimnieki izvēlas čuguna krāsniņas siltumam, jo tās kalpo gadiem ilgi.

Kāpēc izvēlēties čuguna krāsniņu?
Varbūt Jūs vēlaties atjaunināt un aizstāt savu apkures sistēmu ar kādu inovatīvu risinājumu siltumapgādē? Čuguna krāsniņa ir lielisks risinājums, ja vēlaties aizstāt veco, neefektīvo sildierīci pret jaunu, funkcionālu un pievilcīgu krāsniņu viesistabā. Mūsdienās čuguna krāsniņas krasi atšķiras no tām, ko pazina ļaudis pirms daudziem gadiem. Proti, tagad ražotāji piedomā pie tā, lai čuguna krāsniņas ir pievilcīgas, ērtas un efektīvas, un būtu pieejamas dažādos stila un dizaina variantos, kas attiecīgi ietilptu jebkurā interjerā. Salīdzinājumā ar citu materiālu krāsnīm modernajām čuguna krāsniņām ir vairākas priekšrocības:
• tās nodrošina maksimālu situma atdevi un efektivitāti;
• čuguna krāsniņas ir draudzīgas videi. Dzelzs sakausējums ar oglekli ir drošs un videi labvēlīgs. Turklāt šāda tipa krāsniņas ir tīrākas, kā arī ražo mazāk dūmu un pelnu;
• tās palīdz ietaupīt naudu. Tā kā galvenais kurināmais čuguna krāsnij ir malka, tas ir salīdzinoši lētāks par gāzi, elektrību vai citām degvielām. 

Ne velti čuguna krāsnis ierindojas starp populārāko apkures iekārtu veidu tirgū. Tās spējušas savu vietu nosargāt, nemitīgi attīstoties un pielāgojoties mūsdienu mainīgajai videi.

Noteicošie faktori čuguna krāsns izvēlē 
Pirms iegādāties čuguna krāsniņu ir jāsalīdzina vairāku ražotāju piedāvājumi, lai saprastu, kāds risinājums būs vispiemērotākais tieši Jūsu mājsaimniecībai. Tāpēc pirms doties uz veikalu vai veikt pasūtījumu internetā ir jāsaprot, kāda krāsniņa būs piemērota Jūsu mājai. Čuguna krāsnis var atšķirt pēc šādiem rādītājiem:
• izmēra – krāsniņas izvēli veic atbilstoši telpas platībai. Ja izvēle ir par labu maza izmēra krāsniņai, tad tā vislabāk būs piemērota vienvietīgu vai mazu māju apkurei. Mazas krāsniņas var izmantot arī atsevišķās telpās, ja kopējā centrālapkure daudzstāvu mājai nepilda savas funkcijas. Vidēja izmēra krāsnis iederēsies nelielu māju vai vidēju māju apkurei, kurām ir kādas citas energoefektivitātes priekšrocības, piemēram, slēgtie logi. Visbeidzot, liela izmēra krāsnis labi kalpos lielās dzīvojamās telpās vai vecās mājās, kurās ir samērā daudz gaisa noplūdes;
• pārklājuma (materiāla) biezuma – tas attiecas uz čuguna pārklājuma biezumu. Plānāka krāsns siena ātrāk pēc iekurināšanas atdos siltumu. Savukārt – jo tievāka būs krāsns siena, jo labāk tā sildīs. Savukārt biezāks materiāls siltumu no krāsns sienām atdos pamazām;
• stila – čuguna krāsniņas var iedalīt divās lielās kategorijās, tās var atgādināt klasisku un nedaudz vecmodīgu plīti vai modernu kamīnveida krāsni (ar stikla durvīm un interesantiem dizaina elementiem). Kuru variantu izvēlēties, ir katra paša ziņā; 
• funkcijām – piemēram, klasiskas čuguna krāsniņas ir aprīkotas arī ar plīts riņķiem ēdiena pagatavošanai. Un daudziem krāšņu variantiem ir iespēja pievienot katlu ūdens sildīšanai. Tas ļauj ievērojami ieekonomēt kurināmā resursus.

Tāpat krāsns izvēli nosaka citas praktiskas lietas, tostarp, no kuras vietas paredzēta kurināmā ievietošana. Atkarībā no savām vēlmēm Jūs varat izvēlēties krāsni, kurai malkas iekraušana paredzēta augšpusē, sānos vai priekšā. Vispopulārākais krāsniņu veids ir tieši ar durtiņām priekšā, jo tādā veidā ir visērtāk nodrošināt krāsns tīrību un sekot līdzi degšanas procesam.

Lietotāju pieredze ar čuguna krāsniņām
Foto: Pixabay.comFoto: Pixabay.com


Daļa Latvijas iedzīvotāju jau lieto čuguna krāsniņas siltumam. Pēc viņu teiktā ir noprotams, ka nevienu citu siltuma nodrošināšanas iekārtu savā mājā viņiem nav nepieciešams ierīkot, jo čuguna krāsniņas pozitīvi pārsteidz ar siltumvadītspējas īpašībām. Līdz ar to daudziem tā ir malkas ekonomija, jo pietiek ar nelielu daudzumu kurināmā, lai krāsniņa saglabātu siltumu uz vairākām stundām. Cilvēki priecājas, ka līdz ar čuguna krāsns uzstādīšanu visas istabas ir kļuvušas siltākas un temperatūra vienmērīgi ir augstāka visā mājā. Tāpat svarīgs aspekts par labu čuguna krāsniņām – tās var viegli izjaukt, demontēt un pārvietot. Tas nozīmē, ka, mainot dzīvesvietu vai istabas iekārtojumu, krāsniņu var novietot un veiksmīgi integrēt tur, kur no jauna tā vislabāk iederēsies. Un tas ir būtiski, jo krāsns ir ilgtermiņa pirkums, kas nebūs jānožēlo ne mirkli. Kā daudzi pārliecinājušies, pateicoties augstai izturībai pret koroziju, čuguna krāšņu mūžs sasniedz 30 gadus un pat vairāk.

Noderīgi padomi
Nereti čuguna krāsniņa pilda arī savā veidā kamīna funkciju, jo īpaši, ja tā novietota dzīvojamā istabā:
• lai krāsniņa, kurai ir stikla durvis, estētiskumu un kalpošanas mūžu padarītu ilgāku, stikls ir jātīra ar tam paredzētiem materiāliem un tikai tad, kad stikls ir atdzisis. Tam ir pavisam racionāls izskaidrojums, lai nesabojātu stikla virsmu un tas būtu tikpat spožs kā krāsniņas iegādes brīdī;
• lai maksimizētu siltuma sadali, laba izvēle ir krāsniņas ar atbilstošu ventilatora sistēmai. Kā tā darbojas? Ventilators izpūš siltumu, lai to vienmērīgi un efektīvi izplatītu visā telpā. Turklāt daudziem ventilatoru modeļiem ir ātruma kontroles ierīces, kas iebūvētas temperatūras sensoros, tās automātiski var ieslēgt un izslēgt ventilatoru;
• tāpat jāpievērš uzmanība, ja krāsniņa ir tikko iegādāta, tad pirmo iekurināšanas reizi vēlams veikt ārpus mājas telpām. Jo tikko no rūpniecības atvesta krāsniņa var izdalīt nepatīkamu deguma smaku (tā var rasties no krāsns krāsojuma īpatnībām).

Ar jebkuru siltumapgādes iekārtu jārīkojas atbildīgi, līdz ar to ir svarīgi iepazīties ar pirkumam pievienoto instrukciju un sekot norādēm. Ja Jums rodas specifiski jautājumi par savu krāsniņu, tad sazinieties ar ražotāju vai tirdzniecības vietas pārstāvi, nevis rīkojieties pēc sava prāta. Paturiet prātā, ka visām krāsnīm, kas paredzētas siltuma nodrošināšanai mājā, ir jāatbilst ES kvalitātes standartiem par krāsniņu drošību un efektivitāti. Atbilstoši šiem standartiem arī jāpieturas, izvēloties krāsniņu.

Kur iegādāties modernu čuguna krāsniņu?
Ja meklējiet ne tikai funkcionālu, bet arī gaumīgu čuguna krāsniņu ar atbilstoša stila un dizaina elementiem, tad ielūkojieties Precesdarbam.lv apkures iekārtu sortimentā. Tur atradīsiet vairākus krāsniņu variantus, kas, ņemot vērā visus būtiskākos krāsns izvēles faktorus, atbildīs tieši Jūsu vēlmēm.

Klienti izvēlas Precesdarbam.lv, jo tā ir iepirkšanās vieta, kas nodrošina:
• izdevīgus piegādes noteikumus;
• ātru, profesionālu apkalpošanu;
• norēķinus ar skaidru naudu visā Latvijas teritorijā;
• 100% garantiju pirkumiem (minimālais garantijas laiks – divi gadi).

Precesdarbam.lv vienmēr pārsteidz ar lieliskiem un izdevīgiem piedāvājumiem. Tur var iegādāties ne tikai čuguna krāsniņas siltumam, bet arī citas preces apkures sistēmas uzlabošanai, kā arī daudzas noderīgas lietas mājai, darbam un dārzam. Īpaši svētku laikā čuguna krāsniņas siltumam pieejamas par fantastiskām cenām. Izmantojiet savu iespēju tikt pie jaunas čuguna krāsniņas siltumam jau tagad! 

Radiet pārmaiņas savā mājoklī kopā ar Precesdarbam.lv. Sagaidiet Jauno gadu ar modernu un efektīvu apkures sistēmu. Precesdarbam.lv Jums novēl piedzīvojiet omulīgus un jaukus mirkļus kopā ar tuvākajiem cilvēkiem, sildoties pie čuguna krāsniņas!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)