Banner 980x90

Bērna drošība gultiņā – kas par to jāzina

Tad, kad ģimenē un mājoklī ienāk zīdainis, daudz tiek runāts par drošību dažādos tās aspektos. Bērnu gadījumā drošības jautājumi ir īpaši būtiski un tiem ir sava specifika. Dažādos bērna vecuma posmos ir jādomā par atšķirīgiem drošības aspektiem, jānovērš iespējamie riski un jārada bērnam droša un patīkama vide.

Zīdaiņa vecumā viena no svarīgām tēmām ir drošība guļvietā. Kas tad ir specifisks jāzina un jāņem vērā, lai bērns gultiņā būtu drošībā? Piedāvājam apkopotas būtiskākās lietas par bērna drošību gultiņā un gulēšanas laikā.

Bērnam nekaitīgs gultiņas materiāls
Pirmais, par ko vecākiem jādomā bērna guļvietas drošības aspektā, ir tas, kāda materiāla gultiņu viņi izvēlas. Vislabāk, lai tā būtu izgatavota no dabiskiem, neapstrādātiem un bērna veselībai saudzīgiem materiāliem. Bieža un arī atzīstama izvēle ir koka redeļu bērnu gultiņas, kas nav lakotas un apstrādātas ar citiem materiāliem, kas varētu atstāt negatīvu iespaidu uz bērna veselību. 

Stabila un salikta atbilstoši instrukcijai
Uzstādot gultiņu, ļoti svarīgi pārliecināties, ka tas izdarīts atbilstoši instrukcijai un kārtīgi. Vienmēr jāpārliecinās, ka mēbele ir stabila, ka visas skrūves un savienojumi ir stingri nofiksēti, nav nekādu bojājumu, kas varētu apdraudēt mazuļa veselību un pat dzīvību. Īpaši tam uzmanība jāpievērš tad, ja pērk lietotu gultiņu, kas jau kalpojusi kādam mazulim. Tad rūpīgi jāpārbauda gultiņas stāvoklis un stabilitāte.

Redeļu starpas un citi būtiski izmēri
Gultiņu ražotāju ir tiešām daudz. Viņiem visiem vajadzētu sekot standartiem, kas jāievēro bērnu gultiņu izgatavošanā, tomēr realitātē tas var arī nenotikt, tāpēc vecākiem jāpārliecinās vai gultiņas parametri atbilst drošības standartiem. Būtiski izmēri, kam jāpievērš uzmanība, ir atstarpes starp redelēm, tās nedrīkst būt lielākas par 6 cm. Tāpat redeļu augstumam, kad gulta ir zemākajā pozīcijā, jābūt vismaz 60 cm, bet augstākajā pozīcijā – vismaz 30 cm.

Ko nelikt bērna gultiņā
Bieži vien vecāki, labu gribēdami, paši nevajadzīgi apdraud savu bērnu, liekot gultiņā lietas, kurām tur noteikti nevajadzētu atrasties. Lūk, biežākās lietas, ko vecāki nereti liek bērna gultiņā, bet tām tur NAV jābūt:
• mīkstās mantiņas;
• autiņi un citas aprūpes lietas:
• bērnu rācija;
• pledi un cita gultasveļa;
• bērnu mantiņas, grabuļi u.c.

Tam visam nav vietas gultiņā, jo tas var apdraudēt mazuli, palielināt nosmakšanas un traumēšanās riskus.

Kā mazuli pareizi guldīt
Būtiski ir arī pareizi guldīt zīdaini, lai mazinātu zīdaiņu pēkšņās nāves riskus. Bērniņam pirmajā dzīves gadā nav vajadzīgs spilvens. Kā arī bērniņam piemērotākā gulēšanas poza ir uz muguras, jo viņš pats pagriezīs galviņu uz sāniem. 

Jāizvēlas sega, kas nav smacējoša un masīva, nevajadzētu izvēlēties dūnu segu. Sega ir jāklāj bērniņam tikai līdz krūtīm, lai viņš to neuzvilktu uz deguna vai mutes. Var izmantot arī speciālos mazuļu guļammaisus.

Vai ņemt zīdaini vecāku gultā
Diskutabls ir jautājums par to, vai zīdainim vajadzētu gulēt vecāku gultā. Arī ekspertu viedokļi šajā jautājumā dalās. Tomēr galvenais ir drošības aspekts – vai vecāki var garantēt, ka nejauši mazulis netiks saspiests, ka viņam uz sejas nebūs sega vai neradīsies izkrišanas draudi utt. 

Ja vecāki vēlas atvieglot savu ikdienu un ņemt mazuli pēc iespējas tuvu, laba alternatīva var būt neliela izmēra bērnu gultiņas, ko var piestiprināt pie vecāku gultas. Šādas bērnu gultiņas ir kompaktas, saliekamas, tās var ērti pārvadāt, tāpēc bērnam pirmajos dzīves mēnešos tās var būt ļoti noderīgas. 

Apskatīties un iegādāties šādas bērnu gultiņas var Chicco interneta veikalā: https://www.chicco.lv/preces/barosanas-kresli-supulkresli/gultinas.html.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)