Banner 980x90

Avārijas kontracepcija - viss, kas tev par to jāzina

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG

To, ka avārijas kontracepciju var lietot pēc neaizsargāta dzimumakta, kā arī, ja sanāk šmuce ar ierasto kontracepcijas metodi, zinām taču mēs visas. Vairums sieviešu uzskata, ka "ar mani nekas tāds jau nevar atgadīties"! Tomēr ir svarīgi būt informētai, kā rīkoties un kas jāievēro, lietojot avārijas kontracepciju. Tāpēc mēģināsim noskaidrot visu, kas būtu jāliek aiz auss par šo tēmu. Padomu prasījām "Medicīnas sabiedrības ARS" ginekoloģei Dr. Marijai Mohovai.

Noskaidrosim - kas ir avārijas kontracepcija?
Teorētiski mūsdienās vispār nebūtu jāuztraucas par nevēlamas grūtniecības iestāšanos, jo ir izgudrotas visdažādākās kontracepcijas metodes, un, par laimi, pastāv arī avārijas kontracepcija - augstas devas progestīna līdzekļi. Tā ir metode, kas palīdz izsargāties no nevēlamas grūtniecības pēc ārkārtējām situācijām. Avārijas kontracepciju lieto tikai īpašos gadījumos, piemēram, prezervatīva plīšanas gadījumā, kad vairs nav citas alternatīvas, kā pasargāt sevi no neplānotas grūtniecības. Avārijas kontracepciju nekādā gadījumā nelieto ikdienā kā pastāvīgu izsargāšanās metodi! Aavārijas kontracepciju izmanto, ja noticis neaizsargāts dzimumakts vai gadījumā, ja kāda cita no kontracepcijas metodēm nav nostrādājusi, piemēram, savlaicīgi nav iedzerta tablete.

Kā darbojas avārijas kontracepcija?
Avārijas kontracepcijas tabletes ir bezrecepšu medikaments, kas satur īpaši lielu progestīna devu, kas var apstādināt ovulāciju, pārtraukt olšūnas apaugļošanos un tās ceļu pa olvadiem un izraisīt izmaiņas dzemdē, kas novērstu apaugļotās olšūnas implantāciju dzemdes gļotādā. Tātad vienkāršiem vārdiem sakot - šī mazā tabletīte izdara visu iespējamo, lai tu nepaliktu stāvoklī.

Kādi ir avārijas kontracepcijas veidi?
Eksistē vairākas avārijas kontracepcijas metodes. Latvijā izplatītas ir visdrošākās un efektīvākās no tām: levonorgestrēlu saturošas tabletes "Escapelle" un "Postinor". Levonorgestrēls ir hormons, kurš novērš ovulāciju (neļauj olnīcām izdalīt olšūnas) un aptur apaugļotas olšūnas implantāciju endometrijā (aptur apaugļoto olšūnu piestiprināšanos dzemdes sieniņai).

Kā lietot avārijas kontracepciju?
Avārijas kontracepciju nevajadzētu izmantot regulāri – tā paredzēta tikai un vienīgi ārkārtas situācijām! Tabletes lieto ne vēlāk kā 72 stundu laikā pēc neaizsargāta dzimumakta. Protams, pirms tam ir rūpīgi jāizlasa lietošanas instrukcija.

Ko vajadzētu ņemt vērā, pirms avārijas kontracepcijas lietošanas?
Vajadzētu būt 100% drošai, vai neesi jau stāvoklī. Tāpat vērtīgi pārliecināties, vai tu nelieto īpašas zāles, kuras palielina aknu enzīmu aktivitāti. Tās var būtiski samazināt avārijas kontracepcijas efektivitāti.

Kādas blakusparādības var rasties?
Augstas progestīna devas var izraisīt tādas blakusparādības kā slikta dūša, vemšana, depresija un menstruālā cikla pārtraukums, menstruāciju aizkavēšanās, kā arī dzemdes asiņošana. Avārijas kontracepcija izmaina sievietes hormonālas sistēmas regulāciju noteiktajā menstruālajā ciklā, taču bieži menstruālais cikls paliek bez jebkādām izmaiņām. Avārijas kontracepcija palīdz vienu reizi. Ja attiecīgā cikla laikā notiek atkārtots dzimumakts, jālieto cita kontracepcijas metode, piemēram, kondoms. Iedarbības mehānisms un negatīvā ietekme uz organismu no avārijas kontracepcijas saglabājas, tāpēc avārijas kontracepcija pēc dzimumakta jālieto tikai izņēmuma gadījumā, kad nav iespējamas citas alternatīvas metodes.

Vai avārijas kontracepcija ietekmē auglību?
Uztraukumam nav pamata, jo vienreizēja lietošana būtiski to neietekmē. Tomēr, ir sievietes (apmēram 16% tādu gadījumu), kurām pēc avārijas kontracepcijas lietošanas pēc kāda mēneša var rasties neregulāra dzemdes asiņošana.

Ko darīt, ja paliek slikti (vai rodas citi jauni simptomi) un zināms, ka vainojams nekas cits kā avārijas kontracepcija? 
Gadījumos, kad sievietei ir vajadzīga avārijas kontracepcija, ir nepieciešama ārsta konsultācija (pirms vai pēc lietošanas), lai apspriestu turpmākās kontracepcijas metodes, iespējamu grūtniecības iestāšanos risku un zāļu blakusparādības. Gadījumā, ja ir jauni simptomi (tādi kā ģībonis, stipra asiņošana no dzimumceļiem, stipras sāpes vēderā), un tie šķiet sevišķi bīstami veselībai, noteikti jāgriežas neatliekamajā medicīniskajā palīdzībā. Tie varētu būt saistīti ar ārpusdzemdes grūtniecību.

Kāda ir avārijas kontracepcijas efektivitāte?
Novērš 75 līdz 85% nevēlamu grūtniecību. Avārijas kontracepcijas efektivitāte ir tieši atkarīga no laika, kas pagājis no dzimumakta līdz tabletes ieņemšanai, proti, jo ātrāk tablete tiek ieņemta, jo augstāka avārijas kontracepcijas efektivitāte un mazāka grūtniecības iespēja.

Visaugstākā avārijas kontracepcijas efektivitāte ir tad, ja tablete iedzerta pirmajās 12 stundās pēc dzimumakta – 95%. Ja triju stundu laikā pēc avārijas kontracepcijas iedzeršanas ir bijusi vemšana vai caureja (neatkarīgi no tā, kādu apstākļu dēļ), nekavējoties jāiedzer vēl viena deva, jo tablete vēl nebūs paguvusi uzsūkties un iedarboties. 

Kā lai sieviete pārliecinās, ka patiešām, izlietojot šo avārijas kontracepcijas tabletīti, viņa nepaliks stāvoklī?
Pavisam vienkārši – ir jāveic grūtniecības tests mājas apstākļos vai jādodas pie sava ginekologa.

Kāds ir avārijas kontracepcijas kaitīgums?
Nopietns kaitējums, lietojot avārijas kontracepciju manā praksē nav novērots. Ir tikai jau minētie blakusefekti: slikta dūša, vemšana, krūšu dziedzeru piebriedums, kā arī neregulāra dzemdes asiņošana, kas parasti rodas pēc avārijas kontracepcijas lietošanas. Lielākajai daļai sieviešu arī pēc avārijas kontracepcijas lietošanas būs normālas menstruāvijas ierastajā laikā, daļai sieviešu tās var sākties ātrāk vai vēlāk, kā ierasts. Var būt neliela asiņošana jeb "smērēšanās" laikā līdz menstruācijām. Jānēm vērā - ja menstruācijas pēc avārijas kontracepcijas lietošanas kavējas vairāk kā piecas dienas, ir ļoti stipras vai ļoti vājas, noteikti jāsazinās ar savu ginekologu! Vēl nopietnāks kaitējums ir atkarīgs no tā, cik bieži sieviete lieto avārijas kontracepciju.

Kas vēl mums, sievietēm, būtu jāzina par avārijas kontracepciju?
Avārijas kontracpecija nav abortīva metode, tā nepārtrauc esošu grūtniecību! Gadījumā, ja grūtniecības laikā ir lietota avārijas kontracepcija, auglim nav nopietnu veselības risku, kā arī nepalielinās iedzimtu anomāliju risks. Gadījumā, ja pēc avārijas kontracepcijas tabletes norīšanas rodas vemšana, tablete, kā jau minēju iepriekš, jāizdzer atkārtoti. Lai būtu drošāk, sievietes varētu iegādāties avārijas kontracepcijas tableti, kuru turētu makā vai glabātu rokas somiņā, lai lietotu to tikai un vienīgi ārkārtas situācijā. Pēc šīm pašām ārkārtas situācijām jāizvēlas droša un veselībai nekaitīga kontracepcijas metode, piemēram, prezervatīvs!

Nobeiguma vietā
Avārijas kontracepcija ir metode, kas izmantojama, ja tiešām ir radusies ārkārtas situācija. Un tāda var gadīties ikvienai no mums. Taču, ja avārijas kontracepcija ir kas tāds, ko esi lietojusi ne vienu reizi vien, tad ir vērts apdomāt - vai ar manu dzīvesveidu viss ir kārtībā?

Raksts tapsi sadarbībā ar "Espati.lv".
 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)