Banner 980x90

Ādažu mērs: Jaunais pedagogu atalgojuma modelis spiež pazemināt izglītības kvalitāti Pierīgā

Māris Sprindžuks/ Foto: Evija Trifanova/LETA
Māris Sprindžuks/ Foto: Evija Trifanova/LETA
Jaunais pedagogu atalgojuma modelis spiež pazemināt izglītības kvalitāti Pierīgā, jo liek veidot vēl lielākas klases, lai arī bērnu skaits tajās faktiski jau ir sasniedzis pieļaujamo maksimumu, šādu viedokli Latvijas Radio pauda Ādažu domes priekšsēdētājs, Pierīgas pašvaldību apvienības vadītājs Māris Sprindžuks (LRA).

Jaunā atalgojuma modeļa rezultātā kopumā Latvijā pedagogu algas pieaugs, taču Sprindžukam nav skaidrs, kāpēc tas notiks uz Pierīgas pašvaldību skolotāju rēķina, kuriem labākajā gadījumā algas nemainīsies, bet daudzos gadījumos pat samazināsies.

Sprindžuks lēsa, ka vienīgā iespēja noturēt skolotāju algas pašreizējā līmenī būtu palielināt bērnu skaitu klasēs, kas Pierīgā noteikti nebūtu vēlams, jo klases jau tā ir ļoti lielas, un to palielināšana neizbēgami nozīmēs izglītības kvalitātes samazināšanos. Vēl efektīvāki palikt vairs nevaram, noteica Sprindžuks.

Pat ja algas nemainīsies, tā nav laba ziņa apstākļos, kad dzīves dārdzība aug, piebilda Sprindžuks. Viņš atzīmēja, ka Ādažos bērnu skaits būtiski aug un ir jāceļ jauna skola, taču reforma kavēs iespējas skolai piesaistīt jaunus pedagogus, jo darba apstākļi būs kļuvuši neizdevīgāki.

Pašvaldības vadītāja vērtējumā, ar jauno pedagogu atalgojuma modeli sistēma kopumā netiks sakārtota un līdzekļi tiks grūsti caurā laivā. Viņaprāt, vispirms bija jānovērš sistēmas neefektivitāte - jāsakārto skolu izvietojums un satiksmes pārvadājumi.

Sprindžuks atzīmēja, ka valsts jau otro reizi pāris gadu laikā vienkārši nosmeļ naudu no Pierīgas pašvaldībām - pirmo reizi tas notika ar pašvaldību līdzekļu izlīdzināšanas fonda maksājumu ļoti būtisku palielinājumu, bet tagad tiek atņemta nauda arī Pierīgas skolām. Turklāt arī jaunu skolu celšanai Pierīgas pašvaldības Eiropas fondus var piesaistīt tikai 25% apmērā, jo Pierīgu neuzskata par attīstības centru, līdz ar to ir daudz neizdevīgāki naudas piešķiršanas nosacījumi.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)